2022 | YBA AFLEVERING 2

In de tweede aflevering van de Young Business Award 2022 pitchen de bedrijven Volta Energy, Amberscript en SwipeGuide hun bedrijf in 60 seconden aan de jury. Wie van hen weet de jury te overtuigen en zien wij terug in de finale aflevering?

Deelnemers

Jury

 • Marco Aarnink
  Marco
  Aarnink
 • Marleen Evertsz
  Marleen
  Evertsz
 • Ineke Kooistra
  Ineke
  Kooistra
 • Carlo Ezinga
  Carlo
  Ezinga
Daan Assen founder SwipeGuide

YBA aflevering 2 bekijken?

Drie van de twaalf deelnemers aan de Young Business Award strijden in de tweede tv-aflevering om een plek in de finale van de scale-up competitie. Wie maakt er na tweede tv-aflevering nog kans om de prestigieuze titel van ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ te winnen? En daarbij om de kristallen Young Business Award én de investeringspot van 1 miljoen euro. Maar zijn juryleden Marco Aarnink, Marleen Everts, Carlo Ezinga en Ineke Kooistra onder de indruk van het verhaal van Volta Energy, Amberscript en SwipeGuide?
Samenvatting

The next unicorn: heeft Volta, Amberscript of SwipeGuide de potentie om een miljarden bedrijf te worden?

De eerste finaleplek is sinds de eerste YBA aflevering bezet en daarmee neemt de spanning toe bij de 9 kandidaten die nog mogen pitchen. In deze aflevering is de beurt aan de founders van Volta Energy, Amberscript en SwipeGuide. Bij elkaar opgeteld hebben deze bedrijven al vele miljoenen aan investeringsgeld binnengesleept. De felbegeerde titel ‘Beste jonge onderneming van Nederland 2022’, inclusief de investeringspot van 1 miljoen euro, is echter nog zeer welkom om hun torenhoge ambities vorm te geven. Maar de jury laat zich niet makkelijk overtuigen.

Volta Energy ontwikkelt en verhuurt zonne-aggregaten voor bijvoorbeeld op bouwplaatsen en evenementen. Dat de zon de energiebron is, is al een schot voor open doel voor jurylid Marleen Evertsz: ,,Geen zon, geen stroom. Wat gaan we daarmee doen?” Oprichter Roel Bleumer doet zijn best om deze bal behendig terug te koppen. Juryvoorzitter Marco Aarnink vraagt zich ondertussen af waarom Volta Energy de ‘groene’ aggregaten uitsluitend verhuurt. ,,Verkoop kan toch aantrekkelijk zijn?” Heeft Bleumer hier een goede reden voor, of laat hij in de ogen van de jury een grote steek vallen?

Bij de pitch over Amberscript is de jury nóg meer opgewarmd. Met Amberscript kunnen bedrijven audio en video omzetten naar ondertiteling en tekst. Oprichter Peter-Paul de Leeuw voorspelt dat ‘zijn’ bedrijf binnen enkele jaren de nummer 1-speler binnen Europa wordt, en dan de pijlen gaat richten op de rest van de wereld. De vraag is of de jury dit ook ziet gebeuren. Jurylid Carlo Ezinga vraagt zich bijvoorbeeld af hoe uniek dit product eigenlijk is. Het eindproduct niet zo, blijkt. Peter-Paul probeert vervolgens om iets in de weegschaal te leggen zodat deze toch in zijn voordeel uitslaat.

SwipeGuide heeft al miljoenen aan groeigeld binnengehaald. De software achter dit product maakt het eenvoudig om documenten digitaal vast te leggen en zo makkelijk toegankelijke werkinstructies te maken. ,,Het klinkt allemaal zo fijn”, zegt Marleen Evertsz, ,,Maar waar zit nu de uitdaging?” Dat is volgens mede-oprichter Daan Assen toch het snelle groeien. ,,Het is een actueel gebied.” SwipeGuide heeft een team in Amerika en een omvangrijk team in Nederland, ,,en dat moet nu knallen”. Of de jury verwacht dat SwipeGuide zich naar een ‘unicorn’ status (zoals Catawiki, Thuisbezorgd of Booking.com) kan knallen, valt echter nog te bezien.

De jury legt de lat wederom hoog, zoveel is duidelijk. Is één van deze kandidaten goed genoeg om in de finale te strijden om de titel? Bekijk de tweede uitzending via de button op RTL-Z of Videoland.

Mede mogelijk gemaakt door