Op zondag 7 juni vond de finale van de Young Business Award 2022 plaats, die werd uitgezonden op RTL-Z en Videoland. Het bedrijf BOTS uit Haarlem werd uitgeroepen tot de winnaar van de competitie. Chordify uit Groningen eindigde als tweede en vormde samen met Amberscript en GO Sharing de finalisten van de scale-up competitie. De jury van de Young Business Award 2022 bestond uit vier vooraanstaande ondernemers: juryvoorzitter Marco Aarnink, Ineke Kooistra, Marleen Evertsz en Oscar Kneppers. Zij beoordeelden de finalisten op verschillende criteria.

Jury finale Young Business Award
Marco Aarnink, Marleen Evertsz, Ineke Kooistra en Oscar Kneppers vormen samen de jury in de finale van de Young Business Award 2022.

BOTS winnaar Young Business Award 2022

BOTS wist de jury te overtuigen met hun innovatieve platform voor geautomatiseerd beleggen. Het bedrijf maakt gebruik van slimme algoritmes en kunstmatige intelligentie om beleggen toegankelijker te maken voor een breder publiek. Het platform maakt het mogelijk om met minimale kennis en ervaring te beleggen, en richt zich vooral op jongeren en mensen met een kleinere portemonnee.

De jury was onder de indruk van de visie en ambitie van BOTS. Juryvoorzitter Marco Aarnink noemde het bedrijf “een disruptieve speler in de financiële wereld” en prees hun “uitstekende executie en grote potentieel”. Ineke Kooistra voegde toe: “BOTS heeft een duidelijke missie en weet deze goed te vertalen naar de praktijk. Het is een bedrijf dat de potentie heeft om de financiële sector op zijn kop te zetten.”

Amberscript
Amberscript is een van de 12 deelnemers van de Young Business Award 2022.

Finalist Chordify wordt tweede

De tweede plaats ging naar Chordify, een bedrijf dat een online platform biedt voor muziekliefhebbers om akkoorden en tabs te vinden van hun favoriete nummers. Chordify heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en heeft nu meer dan een miljoen gebruikers wereldwijd. De jury was onder de indruk van de manier waarop Chordify een passie voor muziek combineert met een succesvolle business.

Ook de andere finalisten, Amberscript en GO Sharing, lieten zien dat ze veel potentieel hebben. Amberscript biedt een geautomatiseerde transcriptie-oplossing voor audio en video, en GO Sharing is een deelplatform voor elektrische scooters en fietsen. Beide bedrijven hebben al veel succes geboekt en laten zien dat er nog veel groeimogelijkheden zijn in deze markten.

Al met al was de finale van de Young Business Award 2022 een inspirerende en spannende televisie programma op RTL-Z en Videoland, waarbij de toekomst van het Nederlandse ondernemerschap centraal stond. Met BOTS als winnaar en Chordify als sterke nummer twee, kunnen we vol verwachting uitkijken naar wat deze veelbelovende scale-ups de komende jaren zullen bereiken. Alle afleveringen van de Young Business Award 2022 zijn via deze link terug te kijken op Videoland.

Young Business Award
Remy Gieling is de presentator van tv-programma Young Business Award dat jaarlijks wordt uitgezonden op RTL-Z en Videoland.
  • De Ondernemer