De AFAS Young Business Award (YBA) is een jaarlijkse competitie voor startups en scale-ups die wordt uitgezonden op RTL-Z en Videoland. Tijdens de competitie krijgen startups en scale-ups de kans om hun bedrijf te pitchen aan een jury van experts. De winnaar van de AFAS Young Business Award wint niet alleen de titel van ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’. Als winnaar krijg je bovendien profesionale ondersteuning om groeigeld op te halen bij de 20+ aangesloten venture capital fondsen. De gecommitteerde investeerders hebben samen 2 miljard aan assets onder hun management.

De investeringspot wordt mogelijk gemaakt door verschillende investeerders die zijn aangesloten bij de competitie. Het doel van deze investeringspot is om de winnende onderneming te helpen bij het opschalen van het bedrijf en het realiseren van groei. Maar wat houdt deze investeringspot precies in? En hoe kun je als startup of scale-up hiervoor in aanmerking komen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de investeringspot van de AFAS Young Business Award.

Wat is de investeringspot van de AFAS Young Business Award?

De investeringspot van de AFAS Young Business Award is een introductie bij top investeerders (bekijk de lijst met investeerders hier) die samen bereidt zijn om een investering van meer dan 1 miljoen euro te doen in de winnaar van de competitie. Maar hoe werkt deze investeringspot precies? Allereerst moet worden opgemerkt dat de investeringspot geen gegarandeerde prijs betreft. Het is eerder een mogelijke investering die beschikbaar is voor de winnende onderneming en de investeerder(s) die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van de groei van het bedrijf. De winnaar van de Young Business Award moet na afloop van de competitie samen met de investeerder(s) tot een overeenkomst komen over de investering, wat betekent dat beide partijen akkoord moeten gaan met de voorwaarden van de investering. Bovendien hebben zowel potentiële investeerders als deelnemende bedrijven de mogelijkheid om zich terug te trekken (inzake de investeringspot). Dit betekent dat als de winnaar van de competitie en de investeerder(s) het niet eens kunnen worden over de voorwaarden van de investering, deze niet zal plaatsvinden. Dit is een belangrijke nuance, omdat het niet automatisch betekent dat de winnende onderneming een investering zal ontvangen.

Traject investeringspot

Dit jaar wordt de investeringspot een derde criterium om de winnaar van de AFAS Young Business Award te bepalen. Dit houdt in dat we nog steeds op zoek zijn naar (1) een startup of scale-up die de potentie heeft om een unicorn te worden en tevens als criterium (2) een positieve bijdrage levert aan de wereld. De investeringspot wordt als derde (3) criterium meegenomen in het beoordelingsproces om tot finalisten en uiteindelijk de winnaar te komen.

Dit houdt in dat de 12 geselecteerde deelnemers die in 60 seconden gaan pitchen tijdens de voorrondes voor de tv-productie gescreend worden via een video call door een aantal investment analisten. Deze investment analisten zijn experts die werken voor de groep investeerders die de investeringspot daadwerkelijk mogelijk maken. Zij geven de jury per deelnemer beknopt advies over het deelnemende bedrijf en het investeringspotentieel (criterium 3 van de beoordeling). De juryleden van de voorrondes gebruiken dit advies mede om de finalisten te selecteren.

Na afloop van de tv-productie wordt de deal i.c.m. de voorwaarden (waar mogelijk) definitief vormgegeven (binnen ca. 4-12 weken). Er wordt daarbij over dit proces rondom de investeringspot het e.e.a. opgenomen en via een mediapartner naar buiten gebracht. Er zal binnen deze opnames nooit iets over bedrijfsgeheimen of andere belangrijke informatie naar buiten worden gebracht.

  • Aanmelden als deelnemers AFAS Young Business Award (3 juni t/m 25 augustus 2023);
  • Bekendmaking 12 deelnemers (donderdag 7 september 2023);
  • Pitchdeck voor investeerders en juryleden toesturen (vrijdag 8 september 2023);
  • Digitale meeting investment analisten en de 12 deelnemers (maandag 11 september 2023);
  • Advies investment analisten voor juryleden;
  • TV-opnames (woensdag 20 september) en keuze jury omtrent de winnaar van de Young Business Award;
  • Gesprekken en proces om wel of niet tot een deal tussen de investeerders en winnaar te komen (tot en met eind 2023);
  • Terugkoppeling proces investeringspot via rubriek in ‘De Ondernemer’ met daarin de winnaar, investeerder(s) en een kapitaal expert aan het woord (begin 2024).
  • De Ondernemer