Young Business Award aflevering 1

De founders van Brenger, GO Sharing en Healix staan in de eerste tv-aflevering van de Young Business Award 2022.

GO Sharing, Brenger of toch Healix: wie wordt de eerste finalist van de Young Business Award 2022?

Drie van de twaalf deelnemers aan de Young Business Award strijden aanstaande zondag om de eerste finaleticket van de scale-up competitie. Wie maakt er na aanstaande zondag nog kans om de prestigieuze titel van ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ te winnen? En daarbij om de kristallen Young Business Award én de investeringspot van 1 miljoen euro. Maar zijn juryleden Marco Aarnink, Marleen Everts, Carlo Ezinga en Ineke Kooistra onder de indruk van het verhaal van GO Sharing, Brenger en Healix? Ontdek het aanstaande zondag (15 mei) om 17:00 uur zelf op RTL-Z of een dag later op Videoland.

Wat Go Sharing, Brenger en Healix gemeen hebben? Het zijn alledrie bedrijven die in rap tempo de wereld veroveren en bovendien duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Alle drie de bedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke groei laten zien. GO Sharing en Brenger zijn al over de grenzen gegaan en willen het aantal landen waarin ze actief zijn in hoog gaan uitbreiden. Healix heeft eveneens het doel om naast de fabriek in Maastricht in het buitenland verschillende fabrieken te gaan realiseren. De hoofdprijs van 1 miljoen euro kunnen de drie bedrijven alle drie goed gebruiken om hun ambitieuze doelen te realiseren. 

Alleen wat vindt de jury? Onder leiding van juryvoorzitter Marco Aarnink (founder Drukwerkdeal en Print.com) worden de deelnemers van de eerste aflevering aan de tand gevoeld. De spanning is om te snijden, want is de jury wel overtuigd van hun verhaal? De juryleden leggen de deelnemers het vuur in de eerste aflevering behoorlijk aan de schenen. Zoals bij Healix, dat gebruikte touwen en visnetten recyclet tot circulaire polymeren. Het bedrijf haalde miljoenen euro’s aan groeigeld op bij investeerders, al is jurylid Carlo Ezinga (directeur Rabobank) nog niet overtuigd: “Er zijn behoorlijk veel bedrijven op dit vlak actief in Nederland. Hoe gaan jullie met Healix een plek veroveren in deze markt en in de toekomst vasthouden, ondanks alle concurrentie in de markt?” De toon is in elk geval gezet door de Rabobank directeur. Lukt het Healix-oprichter Marcel Alberts om hem te overtuigen? 

GO Sharing is van de drie deelnemers in deze aflevering misschien wel het meest bekend bij het grote publiek. Als Raymond het podium betreed dan vliegen de miljoenen je in elk geval om de oren. 60 miljoen heeft het bedrijf bekend staat om haar groene deel scooters, fietsen en auto’s in elk geval opgehaald bij investeerders. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren in elk geval fors geïnvesteerd om te komen waar ze vandaag de dag staan. Jurylid Ineke Kooistra (CEO YoungCapital) is kritisch en merkt op dat GO Sharing zich bevindt in een markt die zich snel ontwikkelend met veel nieuwe aanbieders als gevolg. Al is Raymon Pouwels (founder GO Sharing) ervan overtuigd dat er meer aanbieders nodig zijn om de gebruiker uit zijn of haar auto te krijgen en ervoor te zorgen dat die een elektrische deelscooter of auto gaat gebruiken.

Wisse Koedam van Brenger houdt een heldere pitch over wat hij noemt: ‘Dé bezorgoplossing voor grote spullen in heel Europa’. Het netwerk is er volgens hem al – er rijden genoeg bezorgbusjes rond – alleen de technologie met betrekking tot digitalisering vraagt investeringen. Koedam krijgt de nodige vragen op zijn bordje. Kan Koedam zich staande houden tegenover deze kritische jury?

Na de pitches en scherpe vragen volgt het verlossende woord. Gaat één van deze drie kandidaten door naar de finale en zo ja: wie? Bekijk de eerste aflevering zondag 15 mei om 17:00 uur op RTL-Z en ontdek wat GO Sharing, Brenger en Healix in huis hebben.

  • De Ondernemer