32 miljoen euro funding voor het Leidse biotechnoloog VarmX

De Leidse biotechnoloog VarmX heeft 32 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De Leidse startup ontwikkelt een medicijn dat ernstige bloedingen moet voorkomen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Het geld wordt gebruikt voor verder klinisch onderzoek naar het geneesmiddel bij patiënten.

Het Leidse bedrijf VarmX is voorgekomen uit het Leids Universitair Medisch Centrum. VarmX heeft een eiwit ontwikkeld dat de stolling van bloed op gang bregnt. Normaal gesproken stolt bloed vanzelf. Dit geld niet voor alle patiënten die wegens hart- en vaatziekten nemen. Een deel van deze groep patiënten krijgt te maken met spontane en ernstige bloedingen. Het medicijn van VarmX’s moet dat tegengaan.

De onderzoekers van de Leidse startup keken bij de ontwikkeling van het medicijn naar het gif van de Australische bruine slang. De slang uit Australische staat bekend als ’s werelds giftigste slang. Het gif van de slang veroorzaakt extreme stollingen van het bloed. Zelfs met de aanwezigheid van stoffen die het samenklonteren moeten voorkomen.

Bij de investeringsronde staken de Amsterdamse investeerder INKEF Capital, opgericht door pensioenfonds ABP, en de Spaanse durfinvesteerder Ysios Capital het meeste geld in VarmX. Deze firma’s krijgen, samen met enkele andere deelnemers aan de financieringsronde, een positie binnen het bestuur van de biotechonderneming.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer