Nederlandse startups en scale-ups beleven een uitdaging in hun zoektocht naar kapitaal. Waar ze in het eerste kwartaal van 2024 nog 1,1 miljard euro wisten binnen te harken, viel dat bedrag in het tweede kwartaal terug naar 430 miljoen euro. Een forse daling in het aantal investeringen die aangeeft dat het investeringsklimaat grillig blijft.

De opvallendste deal van het afgelopen kwartaal kwam van Axelera AI, een ambitieuze AI-startup die erin slaagde 68 miljoen dollar aan financiering te verkrijgen.

Deze terugval in investeringen kwam ondanks een gelijkblijvend aantal financieringsrondes. Het was vooral het ontbreken van megadeals, zoals die van 100 miljoen euro of meer, die voor de daling zorgde. De Dutch Startup Association (DSA) benadrukt dat dergelijke grote investeringen in Nederland zeldzaam en lastig te voorspellen zijn.

Toch waren er enkele noemenswaardige investeringen. BioBTX uit Groningen, dat zich richt op het omzetten van plastic afval naar chemische grondstoffen, haalde 42 miljoen euro op. Ook Mosa Meat, een pionier in kweekvlees, en onlinebank bunq trokken respectievelijk 40 miljoen en 29 miljoen euro aan.

Hoewel het tweede kwartaal dus een dip kende, blijft de verwachting voor 2024 positief. Lucien Burm van de DSA merkt op dat er dit jaar al 1,5 miljard euro in Nederlandse techbedrijven is gestoken. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 900 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Burm heeft er vertrouwen in dat 2024 de totale investeringen van 2023, die op 2,1 miljard euro uitkwamen, zal overtreffen.

De race is nog niet gelopen, maar de eerste helft van het jaar laat zien dat Nederlandse startups weerbaar zijn, zelfs in uitdagende tijden. Het is afwachten of de rest van het jaar dit tempo kan vasthouden en wellicht zelfs kan overtreffen.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer