2022 | YBA Aflevering 1

GO Sharing, Brenger en Healix gaan de strijd met elkaar aan voor een plek in de finale. Wie weet de jury te overtuigen en blijft in de race voor de investeringspot van 1 miljoen euro?

Deelnemers

 • GO Sharing

  Raymon Pouwels (28) is co-founder en ceo van Go Sharing, een bedrijf dat 100 procent elektrisch deelvervoer aanbiedt. Samen met partners Donny van den Oever en Doeke Boersma van servicenetwerk...

 • Brenger

  Wisse Koedam en Derk van der Have koppelen met Brenger bedrijven en particulieren die laadruimte zoeken aan koeriers die plek over hebben. Het platform van het duo mikt daarbij vooral op grote...

 • Healix

  Healix streeft naar een circulaire toekomst voor gebruikte bindgarens, touwen, netten en ander plastic garenafval uit de landbouw en visserij. Daarmee wil de cleantech-startup uit Maastricht...

Jury

 • Marco Aarnink
  Marco
  Aarnink
 • Marleen Evertsz
  Marleen
  Evertsz
 • Ineke Kooistra
  Ineke
  Kooistra
 • Carlo Ezinga
  Carlo
  Ezinga
Healix

Aflevering terug kijken?

Drie van de twaalf deelnemers aan de Young Business Award strijden in de eerste tv-aflevering om een plek in de finale van de scale-up competitie. Wie maakt er na eerste tv-aflevering nog kans om de prestigieuze titel van ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ te winnen? En daarbij om de kristallen Young Business Award én de investeringspot van 1 miljoen euro. Maar zijn juryleden Marco Aarnink, Marleen Everts, Carlo Ezinga en Ineke Kooistra onder de indruk van het verhaal van GO Sharing, Brenger en Healix?
Samenvatting

GO Sharing, Brenger of toch Healix: wie gaat door naar de finale van de Young Business Award?

Drie van de twaalf deelnemers aan de Young Business Award strijden in de eerste tv-aflevering om een plek in de finale van de scale-up competitie. Wie maakt er na de eerste YBA aflevering nog kans om de prestigieuze titel van ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ te winnen? En daarbij om de kristallen Young Business Award én de investeringspot van 1 miljoen euro. Maar zijn juryleden Marco Aarnink, Marleen Everts, Carlo Ezinga en Ineke Kooistra onder de indruk van het verhaal van GO Sharing, Brenger en Healix? Ontdek het via de button zelf op RTL-Z of Videoland.

Wat Go Sharing, Brenger en Healix gemeen hebben? Het zijn alledrie bedrijven die in rap tempo de wereld veroveren en bovendien duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Alle drie de bedrijven hebben de afgelopen jaren een flinke groei laten zien. GO Sharing en Brenger zijn al over de grenzen gegaan en willen het aantal landen waarin ze actief zijn in hoog gaan uitbreiden. Healix heeft eveneens het doel om naast de fabriek in Maastricht in het buitenland verschillende fabrieken te gaan realiseren. De hoofdprijs van 1 miljoen euro kunnen de drie bedrijven alle drie goed gebruiken om hun ambitieuze doelen te realiseren. 

Alleen wat vindt de jury? Onder leiding van juryvoorzitter Marco Aarnink (founder Drukwerkdeal en Print.com) worden de deelnemers van de eerste aflevering aan de tand gevoeld. De spanning is om te snijden, want is de jury wel overtuigd van hun verhaal? De juryleden leggen de deelnemers het vuur in de eerste aflevering behoorlijk aan de schenen. Zoals bij Healix, dat gebruikte touwen en visnetten recyclet tot circulaire polymeren. Het bedrijf haalde miljoenen euro’s aan groeigeld op bij investeerders, al is jurylid Carlo Ezinga (directeur Rabobank) nog niet overtuigd: “Er zijn behoorlijk veel bedrijven op dit vlak actief in Nederland. Hoe gaan jullie met Healix een plek veroveren in deze markt en in de toekomst vasthouden, ondanks alle concurrentie in de markt?” De toon is in elk geval gezet door de Rabobank directeur. Lukt het Healix-oprichter Marcel Alberts om hem te overtuigen? 

GO Sharing is van de drie deelnemers in deze aflevering misschien wel het meest bekend bij het grote publiek. Als Raymond het podium betreed dan vliegen de miljoenen je in elk geval om de oren. 60 miljoen heeft het bedrijf bekend staat om haar groene deel scooters, fietsen en auto’s in elk geval opgehaald bij investeerders. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren in elk geval fors geïnvesteerd om te komen waar ze vandaag de dag staan. Jurylid Ineke Kooistra (CEO YoungCapital) is kritisch en merkt op dat GO Sharing zich bevindt in een markt die zich snel ontwikkelend met veel nieuwe aanbieders als gevolg. Al is Raymon Pouwels (founder GO Sharing) ervan overtuigd dat er meer aanbieders nodig zijn om de gebruiker uit zijn of haar auto te krijgen en ervoor te zorgen dat die een elektrische deelscooter of auto gaat gebruiken.

Wisse Koedam van Brenger houdt een heldere pitch over wat hij noemt: ‘Dé bezorgoplossing voor grote spullen in heel Europa’. Het netwerk is er volgens hem al – er rijden genoeg bezorgbusjes rond – alleen de technologie met betrekking tot digitalisering vraagt investeringen. Koedam krijgt de nodige vragen op zijn bordje. Kan Koedam zich staande houden tegenover deze kritische jury?

Na de pitches en scherpe vragen volgt het verlossende woord. Gaat één van deze drie kandidaten door naar de finale en zo ja: wie? Bekijk de eerste aflevering nu zelf op RTL-Z en beoordeel zelf wat GO Sharing, Brenger en Healix in huis hebben.

Mede mogelijk gemaakt door