African Clean Energy (ACE) heeft als missie om huishoudens in ontwikkelingslanden te voorzien van efficiënte rookvrije kookkachels en duurzame electriciteit. Volgens de WHO (World Health Organisation) sterven er jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen aan het inademen van rook die vrijkomt bij open vuur.

De gepatenteerde ACE 1 Solar Biomass Energy System biedt met een breed

scala aan bruikbare brandstoffen, zoals afvalhout en andere biomassa, rookvrij koken aan. Gebruikers die overstappen van open vuur naar de ACE 1 gebruiken tot 70% minder brandstof en produceren geen gevaarlijke rook-emissies. Door zijn zonnepaneel en lithium accu voorziet de ACE 1 elektriciteit voor de meegeleverde LED lamp en het opladen van mobiele telefoons. Dit heeft grote implicaties voor gezondheid, milieu, armoede, en gender equality. In Lesotho ziet ACE dat na aankoop de energie kosten van de klanten met gemiddelt 81% omlaag gaan, en aangezien de kosten $25-29 per maand kunnen zijn, blijkt zelfs een product van rond de $100 makkelijk betaalbaar.

Intro ACE 1 – Function and accessories from ACE on Vimeo.

“Door mensen een lening aan te bieden die ze in 9 maanden kunnen terugbetalen maken we het voor iedereen mogelijk dit technisch geavanceerde product te kopen”, zegt directeur operations Judith Joan Walker. “Wij vinden dat klanten in ontwikkelingslanden moeten worden behandeld als elke andere klant, en daarom  kiezen we ervoor om de nadruk op levensduur en functionaliteit te leggen en niet te proberen de prijs laag te houden door in te leveren op kwaliteit.”

Bij ACE zijn ze het absoluut oneens met de stelling dat mensen in ontwikkelingslanden niet willen of kunnen betalen voor kwaliteitsproducten. Ze hebben hun eigen verkoop teams en gebruiken mobiele betalingssystemen om hun product direct aan de consument te verkopen. Daarmee hebben ze naar eigen zeggen een geweldig toegangs mechanisme naar de klant voor service, onderhoud, reacties van klanten en het verzamelen van gegevens over de klant en het gebruik van het product.

Sinds 2011 heeft ACE meer dan 55,000 schone kooktoestellen aan de markt gebracht en is inmiddels in Lesotho, Uganda en Cambodja gevestigd. Met meer dan 90 FTE werknemers in dienst, lijkt deze start-up elke jaar door te groeien en ze verwachten dit jaar ook een nieuw product te lanceren.

YBA Friesland (17 april)
Aanmelden als bezoeker van de YBA Friesland  17 maart (inloop 19:00 uur/ start programma 19:30 uur) kan via de onderstaande module.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer