100 miljoen voor de ontwikkeling van een supersonische vliegtuig

DENVER – Boom Supersonic, het Amerikaanse bedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van een supersonisch passagiersvliegtuig, heeft honderd miljoen dollar opgehaald. De opbrengsten van de investeringsronde zijn bedoeld voor de verdere ontwikkeling van de Overture, zoals het toestel van Boom Supersonic gaat heten.

De totale financiering voor de in Denver, Colorado gevestigde onderneming bedraagt nu 141 miljoen dollar. Tot de investeerders behoren oprichters en ‘early backers’ van bedrijven als Google, Airbnb en Dropbox.

De Overture, sterk gelijkend op de Concorde, krijgt een capaciteit van 55 passagiers. De vliegsnelheid zal Mach 2.2 (2.700 kilometer per uur) bedragen, ofwel ruim twee keer de snelheid van het geluid. Het toestel moet volgens Boom Supersonic het eerste rendabele supersonische verkeersvliegtuig worden.

Het is dit voorjaar vijftig jaar geleden dat de Concorde voor het eerst vloog. Het Frans-Britse toestel was tussen 1976 en 2003 in dienst bij British Airways en Air France, maar werd geen commercieel succes.

Volgens Boom Supersonic wordt de Overture het eerste vliegtuig dat supersonische vluchten voor een publiek van tientallen miljoenen mensen mogelijk maakt. De tarieven zullen vergelijkbaar zijn met die van huidige Business Class-tickets, aldus het ambitieuze bedrijf.

Boom werkt op dit moment aan de bouw van de XB-1, een 1/3 schaalmodel van de Overture. De eerste vlucht van het bemande toestel moet later dit jaar plaatsvinden. Als alles volgens plan verloopt vliegt de eerste Overture halverwege de jaren twintig. Virgin Atlantic en Japan Airlines hebben gezamenlijk dertig toestellen besteld.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer