De vierde voorronde van de Young Business Award (YBA) is een parade van de grote getallen. Het is dan ook amper een wonder dat van de drie deelnemers in deze aflevering er twee mogen doorstromen naar de eindstrijd van ’s lands grootste scale-up competitie. De twee laatste finalisten zijn Chordify en BOTS.

Dit duo vormt samen met GO Sharing (deelmobiliteit) en Amberscript (transcriptie gesproken tekst) het deelnemersveld voor een finale, waarin honderden miljoenen aan investeringsgeld op het podium staat. Chordify uit Groningen zet met slimme algoritmes bestaande nummers om in akkoorden en BOTS uit Haarlem is een beleggings-app waarop je superslim mee kunt liften op handelsstrategieën van andere partijen.

Miljoenen publiek Chordify

Gijs Bekenkamp vindt dat Chordify de wereld wat muzikaler maakt en daardoor verbinding maakt. ,,Want een op de tien mensen maakt muziek’’, vertelt de Groninger, ,,een nog veel grotere groep zou graag beginnen. Ruim acht miljoen mensen maken maandelijks gebruik van onze dienst en maken 40.000 uren muziek per dag.’’

Chordify heeft de potentie van een unicorn – bedrijf met waarde van 1 miljard dollar – zo weet Bekenkamp. ,,We hebben een monumentale doelgroep, want liefst 700 miljoen mensen maken muziek’’, klinkt het. Met een paar euro per klant is een klinkende rekensom te maken. Het kost juryvoorzitter Marco Aarnink vervolgens wat moeite om Bekenkamp een serieuze onderbouwing van deze ambitie te ontfutselen. ,,Over drie jaar hebben we 10 miljoen betalende gebruikers’’, verklapt de Groninger uiteindelijk en hij onthult verder dat er drie producten komen en dat Chordify de Aziatische markt op gaat.

Sander Kamphuis van Moovd (software voor laagdrempelige toegang tot de geestelijke gezondheidszorg) bereikt een tijdsbesparing van 25 minuten op een consult van 70 minuten. Het was niet indrukwekkend genoeg in het grote geweld van de YBA. Michiel Stokman van BOTS denderde daar overheen met een bedrijf dat 19 maanden bestaat, 5.000 procent groei neerzette, 110 man in dienst heeft en 7 miljard euro aan handelsvolume bereikt.

,,Investering 100 tot 150 miljoen’’

,,We zijn ook bezig 100 tot 150 miljoen op te halen’’, vertelt Stokman, ,,maar Poetin heeft wat zand in de raderen gestrooid.’’ De mensen van BOTS werken ‘van Nairobi, tot Vietnam, tot Boedapest’. En om toch een bedrijfscultuur te bouwen, werd afgelopen jaar een grote villa in Valencia gehuurd. ,,We hebben er zes weken gewerkt om elkaar beter te leren kennen’’, legt Stokman uit.

Stokman steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag wat meer investeerders binnen boord wil hebben. ,,Onze potentie heeft heel veel geld nodig’’, vindt hij, ,,en in de VS is dat geld volop beschikbaar. We moeten daardoor te veel naar onze winst- en verliesrekening kijken, terwijl we eigenlijk door moeten ontwikkelen.’’

Het is die mentaliteit die zo typerend is voor de doorgegroeide startups die nu scale-ups zijn. Het maximale uit de potentie van je bedrijf halen staat voorop. Maar het narratief is minstens ze belangrijk. ,,Ons is doel is impact te maken’’, vindt Stokman. ,,Beleggen is belangrijk want het is vaak een tweede inkomen en zorgt daarmee voor zekerheid en veiligheid in ieders leven. Het is daarom ook een sociaal project.’’

Finalisten Young Business Award

Amberscript, BOTS, Chordify en GO Sharing zijn de finalisten van de Young Business Award

  • De Ondernemer