De Young Business Award (YBA) is een prestigieuze scale-up competitie die jaarlijks plaatsvindt en (jonge) ondernemers de kans biedt om hun veelbelovende startups en scale-ups te presenteren aan een breed publiek van investeerders, ondernemers en professionals. Met als doel het stimuleren van ondernemerschap en innovatie, speelt de YBA een essentiƫle rol in het ondersteunen en bevorderen van de groei van startups en scale-ups. Het biedt een platform voor het presenteren van bedrijven, waardevolle ondersteuning en de mogelijkheid om in contact te komen met investeerders en professionals uit het bedrijfsleven.

Sinds de start van de competitie heeft de YBA zich ontwikkeld van een gerenommeerd evenement met jaarlijks 1.500 bezoekers tot een landelijk televisieprogramma dat elk jaar groeit in populariteit en bekendheid. Het doel is om (jonge) ondernemers en hun bedrijven te ondersteunen door middel van de onderscheiding ‘Young Business Award’ en toegang te bieden tot een uitgebreid zakelijk netwerk, klanten, talent, media, experts, investeerders en relevante stakeholders.

YBA Competitie

De scale-up competitie heeft de afgelopen jaren verschillende vormen aangenomen. Tegenwoordig bestaat de YBA als televisieprogramma uit vijf afleveringen, waarvan vier voorrondes en een spannende finale. In het format van de Young Business Award worden de deelnemers en finalisten altijd gepresenteerd aan een deskundige jury, bestaande uit vooraanstaande personen uit het bedrijfsleven en de startupscene. De jury beoordeelt de deelnemers op verschillende criteria, zoals innovatie, groeipotentieel en de impact van hun onderneming. De evenementen en televisieopnames vinden altijd plaats op bijzondere locaties, zoals het AFAS Theater, en trekken altijd honderden bezoekers.

Amberscript

Amberscript was een van de 12 deelnemers van de Young Business Award 2022.

Oud winnaars Young Business Award

Winnaars van de YBA hebben in de loop der jaren veel succes geboekt. Zo won Media Distillery de Young Business Award in 2017 voor hun innovatieve technologie op het gebied van video-analyse. In 2018 ging Hotelchamp er met de award vandoor voor hun baanbrekende oplossingen voor de hotelsector. In 2020 werd CodeSandbox erkend als winnaar van de Young Business Award voor hun platform voor het ontwikkelen en delen van webapplicaties. Het meest recente winnende bedrijf van de Young Business Award is BOTS uit Haarlem.

Naast de erkenning en de titel van ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’ ontvangen de winnaars van de Young Business Award ook waardevolle ondersteuning. Dit kan bestaan uit begeleiding bij het aantrekken van investeerders, toegang tot een netwerk van professionals en mogelijkheden voor groeikapitaal. De YBA heeft een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van jong ondernemerschap en het creĆ«ren van een gunstig ecosysteem voor startups en scale-ups in Nederland. Met elk jaar nieuwe edities van de competitie blijft de YBA (jonge) ondernemers inspireren, ondersteunen en de mogelijkheid bieden om hun dromen waar te maken.

  • De Ondernemer