In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro met crowdfunding opgehaald, 48 procent meer dan in 2017 toen het ging om 223 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl. In 2018 werden bijna 8800 projecten en ondernemingen met crowdfunding gefinancierd.

Bijna negentig procent van het opgehaalde bedrag (bijna 300 miljoen euro) was bestemd voor ondernemingen. Gemiddeld halen ondernemingen 114.000 euro met crowdfunding op.

Afgelopen jaar was 86 procent van het met crowdfunding opgehaalde bedrag in de vorm van een lening. Het gemiddeld netto rendement van crowdfunding leningen is momenteel 4,3 procent.

Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het opgehaalde bedrag 13,1 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 13.000 euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden 3,9 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.000 euro.

Funding Circle was in 2018 de marktleider voor crowdfunding in Nederland. In 2018 werd via Funding Circle meer dan 44 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Geldvoorelkaar is nog steeds het grootste crowdfunding platform van Nederland. De afgelopen jaren werd via Geldvoorelkaar opgeteld meer dan 144 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is volgens CrowdfundingCijfers.nl dat een aantal crowdfunding platforms tegenwoordig de mogelijkheid biedt om automatisch te investeren in nieuwe leningen. Platforms die automatisch investeren aanbieden zijn Horeca Crowdfunding, Kapitaal Op Maat en Lender&Spender.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer