De Persgroep betaalt mogelijk honderden miljoenen euro om de financiële vergelijkingssite Independer te kopen van verzekeraar Achmea.

Zojuist maakten de bedrijven de transactie bekend. Achmea zegt dat Independer afgelopen jaren heeft geholpen om een versnelde focus op klantgerichtheid te ontwikkelen. Op dat punt levert de vergelijker geen bijdrage meer. “Nu is de strategische keuze gemaakt voor nog scherpere focus op de online klantbediening via eigen distributiekanalen.”

Over het overnamebedrag wordt geen uitspraak gedaan. Achmea noemt enkel het transactieresultaat: 150 miljoen euro. Dat is het verschil tussen de aankoop destijds en huidige verkoop.

Independer komt in een portfolio terecht van een uitgeverij die meerdere bekende zoek- en vergelijkingssites exploiteert. De bekendste daarvan in Nederland: Nationale Vacaturebank, Tweakers en Autotrack. Daarnaast is het Belgische bedrijf ook eigenaar van nieuwsmedia als Volkskrant, AD en een aantal regiotitels.

De gekochte website wordt zeventien miljoen keer per jaar bezocht en er worden jaarlijks zo’n zes miljoen vergelijkingen gedaan. Het bedrijf zit in Hilversum in het oude Tros-gebouw en heeft ruim driehonderd medewerkers.

Eerdere deze maand besloot de Persgroep om zijn Nederlandse en Belgische online activiteiten samen te voegen. Dat moet de digitale transformatie van de groep als geheel versnellen. Een nieuwe CEO voor deze tak wordt gezocht.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer