Sven van der Biezen (founder Floryn)

DNB verleent PSD2-vergunning aan financieringsplatform Floryn

Fintech-onderneming Floryn (hiervoor startup Invoicefincance) heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) een PSD2-vergunning mogen ontvangen. Daarmee staat voor financieringsplatform Floryn de deur open om PSD2 ten volste te benutten. 

Floryn is actief in de markt voor financieringen voor het midden- en kleinbedrijf. Via het platform van Floryn – voorheen bekend als InvoiceFinance – kunnen mkb-bedrijven terecht voor financieringen met een omvang tussen €10.000 en €2 miljoen. De onderneming werd in 2016 opgericht en maakte daarna snel vaart. Recent nog investeerde een consortium met onder andere NIBC een bedrag van €60 miljoen in Floryn, bedoeld om verder door te accelereren. De verlening van een PSD2-vergunning moet het platform in staat stellen om kredietaanvragen weer een stukje sneller en beter te behandelen dan reeds het geval was.

Tot €2 miljoen krediet

“Floryn heeft als missie om bedrijven de beste klantervaring en service te bieden bij een financiering in het segment tot 2 miljoen euro krediet”, zegt Sven van der Biezen, CEO en mede-oprichter van Floryn. “Met het verkrijgen van onze PSD2-vergunning hebben we een grote stap gezet in het realiseren van onze visie, waarbij bedrijven direct inzicht krijgen in hun financiële gezondheid, een financiering kunnen aanvragen, op basis van banktransacties worden beoordeeld en direct geld kunnen opnemen.”

De vergunning is dus nodig om snel een aanvraag te beoordelen. Die beoordeling vindt plaats mede op basis van rekeningoverzichten van aanvragers. Floryn vraagt om rekeningoverzichten van de voorbije zes maanden en zonder PSD2 zouden kredietaanvragers deze zelf op moeten sturen. Door PSD2 kan Floryn deze gegevens zelf op een gewenst moment raadplegen, op basis van een koppeling met de bank van de aanvrager. Daarvoor heeft Floryn wel toestemming van de klant nodig. Mits het hen financieel voordeel of gebruiksgemak oplevert, blijken Nederlanders daartoe wel genegen.

Met de PSD2-vergunning in de hand gaat Floryn de concurrentie aan met banken, met een naar eigen zeggen betere oplossing voorhanden. Van der Biezen: “In tegenstelling tot bij banken en andere financiers in de markt, komt er bij ons geen papierwerk meer aan te pas. Met slechts een druk op de knop kunnen bedrijven altijd en overal, vanaf bijvoorbeeld hun mobiele telefoon, hun betaaldata veilig met ons delen. De tijd die ondernemers daarmee besparen is enorm.”

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer