Greener

Greener Power Solutions finalist Young Business Award 2022

Greener Power Solutions haalt 45 miljoen euro kapitaal op

Greener Power Solutions (finalist Young Business Award 2020) heeft 45 miljoen euro opgehaald bij de Nederlandse investeringsmaatschappij DIF Capital Partners. Greener, actief in verhuur van mobiele batterijen, gaat hiermee nieuwe investeringen doen.

Het kapitaal komt van DIF’s investeringsfonds DIF CIF III. De Nederlandse investeringsmaatschappij heeft wereldwijd ruim 11 miljard euro onder beheer via investeringen in infrastructuur en duurzame energie.

Hardware en software
Greener zal het nieuwe kapitaal inzetten om zijn marktpositie in Nederland en daarbuiten te verstevigen, door verder te investeren in hardware, software en innovatie.

Dieter Castelein, chief executive officer van Greener Power Solutions, hierover: ‘Toen we met Greener begonnen, wilden we met onze batterijen de tijdelijke energiemarkt opschudden. Dit doel is bereikt, zo durven we inmiddels wel te zeggen. De investering van DIF stelt ons in staat om nieuwe doelen na te jagen en de grote kansen die we voor onze energieoplossingen zien te gaan verzilveren. We geloven dat tijdelijke energievoorzieningen een grote rol kunnen spelen bij het versnellen van de transitie van fossiel naar duurzaam. Bovendien hebben we de ambitie om op nog grotere schaal klanten te helpen bij die verduurzamingsslag. Met deze investering zullen we het team versterken, nieuwe markten betreden en de vloot uitbreiden.’

20 megawattuur
Sinds de oprichting in 2018 biedt Greener duurzame, mobiele energieoplossingen door mobiele batterijen te verhuren. De vloot bestaat inmiddels uit 60 batterijen met een totale capaciteit van 20 megawattuur. Doordat Greener vervuilende dieselaggregaten vervangt, werd de afgelopen jaren al bijna 1,5 miljoen liter diesel en 4,5 miljoen kilogram aan CO2-uitstoot bespaard. Greeners zelfontwikkelde software die de batterijen aanstuurt, helpt klanten bovendien om nog slimmer en zuiniger met hun energieverbruik om te gaan.

Castelein en medeoprichter Klaas Akkerman willen het kapitaal gebruiken om het marktleiderschap in Nederland verder te verstevigen en hun bedrijf verder op te schalen. Zo zal ook verder geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling, om nieuwe diensten en innovaties ruim baan te kunnen geven. Ook staat er een aanzienlijke uitbreiding van de vloot aan mobiele batterijen op de planning. Bij de geplande opschaling hoort tevens de verdere professionalisering en uitbreiding van het team, dat inmiddels uit 25 medewerkers bestaat.

Momentum
DIF ziet Greener als een aantrekkelijke uitbreiding van het bestaande portfolio in zijn thuisland Nederland, zo geeft Willem Jansonius, partner en hoofd van de DIF CIF-strategie aan. ‘We geloven dat het belang om de economie te decarboniseren en de uitstoot van stikstof drastisch te verminderen, zorgt voor een ongekend momentum voor schone-energieoplossingen. De huidige stikstofcrisis in Nederland speelt hier een grote rol in. Bovendien is tijdelijke energie van groeiend belang door de overbelasting van het Nederlandse stroomnet die we momenteel zien. De mobiele energieoplossingen van Greener bieden zijn klanten een significante reductie in schadelijke uitstoot en dragen daardoor bij aan het realiseren van de energietransitie. Wij kijken ernaar uit om samen met het management de ambitieuze groeiplannen van Greener te realiseren.’

Akkerman ziet onder meer mogelijkheden om de zelfontwikkelde software waarmee Greener werkt breder in te zetten. ‘Onze software is wat ons onderscheidt van andere spelers op de markt. Vanuit de batterij kunnen wij niet alleen inzicht in het gebruik bieden, maar ook verschillende stroombronnen zoals zon, wind en waterstof aansturen. Zo verbinden we de tijdelijke energiemarkt aan zowel opslag als slimme technologie. Dat is belangrijk in een tijd van acute capaciteitsproblemen op het energienet en een snelstijgende vraag naar elektriciteit.’

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer