Het team van scale-up Klippa uit Groningen.

wat: Klippa; intelligent process automation
wie: v.l.n.r. Klaas Jelmer Boskma, Jeroen Bobbeldijk, Yeelen Knegtering, Mark Doggen, Robert-Jan Verheggen en Bart-Jan Maatman.
sinds: 2015
pay-off: documenten met de hand verwerken of controleren is verleden tijd

Een schoenendoos met kassabonnen, een map met facturen of een stapel contracten in je postvak; documenten die je nu nog met de hand moet verwerken in een software oplossing. Die processen worden aangepakt door de scale-up uit Groningen en daarmee kunnen mensen zich richten op zaken die er écht toe doen.

In 2015 begon Klippa met het digitaliseren van de declaratiestroom bij zakelijke dienstverleners. Dure consultants of advocaten hoeven alleen nog maar een foto te maken en geen gegevens overtypen. Die oplossing werd uitgebreid met boekhoudkoppelingen, autorisatie mogelijkheden en kilometerdeclaraties. Tegenwoordig verwerken het bedrijf uit Groningen gebruikers niet alleen maar hun onkosten, maar wordt de gehele inkoopstroom gestroomlijnd: declaraties, creditcarduitgaven en inkoopfacturen.

De kerntechnologie in dit proces is de tekstherkenning, ofwel ‘OCR’. Door grote volumes te verwerken en daarbij gebruik te maken van Machine Learning technieken, behaalt de scale-up ongeëvenaarde resultaten. Diverse boekhoudpakketten, marketingbureaus, ERP-pakketten en financiële instellingen in binnen- en buitenland maken nu gebruik van deze technologie, middels een API-koppeling. Binnen een paar seconden zet de Klippa API een ongestructureerd document om naar bruikbare, gestructureerde data.

Investering

Met de recente investering van 1.2 miljoen euro is de scale-up uit Groningen klaar voor verdere internationale expansie. De sterke kern van zes oprichters wordt versterkt door een 20-tal talentvolle collega’s, die samen een grote ambitie najagen: de grootste documentverwerker van Europa worden.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer