Een faillissement betekent voor veel bedrijven het einde, maar het lijkt erop dat Lil.nl een tweede kans krijgt aangeboden. Met een nieuwe eigenaar is de weg naar boven weer ingeslagen. Wij gingen in gesprek met Sebastian Bakker, die nauw betrokken was bij de wederopbouw.

Lil.nl was lange tijd een van de snelst groeiende woonwebwinkels van ons land.  De omzet liet een zeer stijgende lijn zien, maar uit een uitzending van Radar bleek dat de organisatie niet zonder problemen was. Niet lang na de uitzending viel zelfs het doek voor de online gigant.

Het bleek niet het einde. De Groningse investeringsmaatschappij Diek Invest, onderdeel   van de OVM | Group,  en ondernemer Sebastian Bakker zagen nog voldoende kansen voor het bedrijf en besloten de webshop van de curator te kopen. Met succes, want in korte tijd wisten ze de relaties met diverse leveranciers te herstellen.

Doorgestart in afgeslankte vorm

Sebastian, die de wederopbouw voor zijn rekening nam, heeft zelf twee webwinkels in beheer. Daarnaast is hij eigenaar van een marketingbureau. Het herstellen van een speler als Lil.nl is een complexe procedure, maar voor Sebastian en Diek Invest was het niet de eerste keer dat zij op deze manier hun slag sloegen. “Vaak blijken bedrijven nog springlevend maar is het alleen een kwestie van problemen met liquiditeit, het bestuur van de ondernemer of het vertrouwen van leveranciers.”

Liquiditeit en ondernemerschap had de nieuwe eigenaar gelukkig zelf. En het herstellen van het vertrouwen van de leveranciers bleek voor de investeringsmaatschappij en ervaren webwinkelier ook relatief eenvoudig. “Zodra iemand anders de scepter zwaait, hoeft het niet lang te duren voordat de boel weer op de rit is.”

Om de webshop weer succesvol te maken, werden alle onderdelen die niets met de webwinkel hadden te maken afgestoten. Via Onlineveilingmeester.nl werden onder meer de kantoorinrichting en de artikelen uit de showroom geveild. Vervolgens werd er gekozen voor een kleiner assortiment en kwam de focus vooral te liggen op het segment indoor living.

Lil.nl te koop op WebshopOvername.nl

De afgeslankte versie was binnen enkele weken actief. Ook lag er weer voldoende voorraad om de omzet verder te laten stijgen. Hoewel het voor Sebastian zeker een optie was om Lil.nl in eigen beheer uit te bouwen, werd besloten om het te koop te zetten. “Het project bleek te omvangrijk om naast mijn dagelijkse werkzaamheden te doen.”

Via WebshopOvername.nl werd Lil.nl daarom weer te koop gezet. Via dit platform werd er veel interesse in het bedrijf getoond en met enkele geïnteresseerden werd een gesprek gevoerd. Het is Hotels.nl-oprichter Kees Eldering die zich na deze gesprekken de nieuwe eigenaar mag noemen.

Waar deze tweede kans de woonwebwinkel uiteindelijk zal brengen is natuurlijk glazen bol-kijken. De plannen van de nieuwe koper zijn helaas nog niet bekend, maar de nieuwe eigenaar beschikt in ieder geval over voldoende ondernemerschap en expertise van het online kanaal.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer