Niels Palmers

Over Niels Palmers

Niels Palmers is een Drentse ondernemer. Hij is initiatiefnemer van de landelijke startup competitie Young Business Award (YBA) en grondlegger van een aantal toonaangevende initiatieven in Noord-Nederland. Niels Palmers was een van de initiatiefnemers om met de #HupAssen campagne de Formule 1 naar Assen te halen en om met de TopDutch campagne Noord-Nederland aan te prijzen als de vestigingslocatie voor de Gigafactory van Tesla.

De Drentse ondernemer Niels Palmers is op 26 februari 1992 geboren in het Drentse drop Emmen. In 2011 begon Niels Palmers aan de studie Commerciële Economie (CE – Marketing Management) aan NHL-Stenden Hogeschool. Palmers startte met ondernemen toen hij student was aan NHL-Stenden Hogeschool. Hij begon via Jong Ondernemen met vier mede studenten een studentenbedrijf. Dit bedrijf werd aan het einde van Palmers zijn tweede studiejaar gestaakt. Simpelweg omdat dit zo werkt bij het leertraject van Jong Ondernemen. Al smaakte dit voor de destijds studentondernemer naar meer. Kort daarna begon Palmers samen met Dènis Assen en Edwin Gels de startup Taxiculinair. Het bedrijf was een digitaal platform dat het vervoer van en naar toprestaurants faciliteerde. Al kort na oprichting kwam het bedrijf landelijk in de media en won het meerdere (nationale) prijzen.

In 2015 werd Niels Palmers op 23 jarige leeftijd door ondernemersmagazine Sprout uitgeroepen tot een van de 25 meest veel belovende jonge ondernemers onder de 25 jaar. Dit was een jaar na de eerste succesvolle editie van de Young Business Award.

Niels Palmers (in het midden) op 23 jarige leeftijd samen met Young Business Award oprichters Stef Brandsema (links) en Roy Rocks (rechts) bij Stenden Hogeschool.

Niels Palmers oprichter Young Business Award

Met de startup competitie Young Business Award (YBA) wilden oprichters Roy Rocks, Stef Brandsema en Niels Palmers meer aandacht en bekendheid geven aan het startup-ecosysteem en het ondernemerschap in de Provincie Drenthe bevorderen. Daarom riepen de mannen de startup competitie in het leven. De eerste editie van de Young Business Award werd in samenwerking met de directie van FC Emmen georganiseerd. De startup competitie is voor ondernemers wiens startup een leeftijd tot en met vijf jaar heeft. Bij de zesde editie (Young Business Award 2020) hebben maar liefst 341 bedrijven zich aangemeld als deelnemer. De twaalf halve finalisten uit hetzelfde jaar haalden voor meer dan 60 miljoen euro aan groeigeld op bij investeerders.

Niels Palmers founder startup-competitie Young Business Award Foundation.

De Young Business Award wordt gedreven door een stichting zonder winstoogmerk en heeft op het eerste oog een regionaal karakter: doel is het klimaat voor startups uit Noord-Nederland te bevorderen. Al jaren trekt de award landelijk de aandacht: honderden startups vanuit het hele land doen jaarlijks mee aan de startup competitie en zijn welkom om te komen pitchen tijdens de evenementen in Noord-Nederland. Een beetje het oude Startupdelta in het klein: want de regio zou het helemaal niet erg vinden als www.youngbusinessaward.com/startup van buiten zich zouden vestigen tussen alle jonge bedrijvigheid van eigen bodem.

“In het Noorden is men veel te bescheiden”, vervolgt Palmers aan ondernemersmagazine Sprout, die het zelf al eens schopte tot de Sprout 25 onder 25. “Er heerst een mindset van nooit eens je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Wij willen juist een klimaat creëren waarbij ondernemerschap als iets goeds wordt gezien.” Volgens Palmers vergeten veel Nederlanders nog weleens dat het Noorden geregeld succesvolle startups voortbrengt. Hij wijst erop dat Catawiki uit Assen komt, CES winnaar Hydraloop uit Leeuwarden en Hotelchamp van origine Gronings is.

Inspiration-talk Prins Constantijn (Finale Young Business Award 2017) from Young Business Award on Vimeo.

Ecosysteem Noord-Nederland

Al blijft het voor veel mensen toch opvallend: een landelijke competitie met evenementen in Noord-Nederland. De halve finales vinden traditiegetrouw plaats in Groningen en Leeuwarden, de finale in Emmen. Maar voor Niels Palmers is dit juist een belangrijke drijfveer geweest in het oprichten van de YBA. “Ik merkte dat ik voor mijn bedrijf wel heel erg vaak naar de Randstad moest voor serieuze zaken als netwerken, pitchen voor funding en het verzamelen van customer feedback, terwijl we in Noord-Nederland een prachtig testbed en erg vruchtbaar ecosysteem hebben voor heel veel verschillende soorten bedrijven. Dat mocht van mij beter op de kaart. Amsterdammers denken nog steeds dat Groningen in Denemarken ligt en wij zijn te bescheiden, dus dat beeld draait maar moeilijk bij.”

Daarom is er met de Young Business Award gekozen voor standplaatsen in Noord-Nederland. Deelnemende bedrijven maken zo kennis met het netwerk en aanbod in Noord-Nederland en dat is belangrijk.” Het is niet de enige drijfveer achter de startup competitie. Sterker nog: voor Niels is de YBA nog maar het begin. “We willen een beweging op gang brengen en daar ben ik samen met mijn team al een heel eind mee op weg. Ondernemerschap is een mindset, eigenlijk een way of life. Dat willen we uitdragen door successen zichtbaar te maken. We laten zien wat deze ondernemers doen en laten op hun weg naar succes. Zo inspireren we anderen een nieuwe generatie om ook te gaan ondernemen.”

Spin-off Young Business Award

De Young Business Award heeft de afgelopen jaren in de breedte een prachtige spin-off opgeleverd voor de regio. De startup competitie heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan een flink aantal nieuwe samenwerking in Noord-Nederland en heeft ervoor gezorgd dat een aantal oud deelnemers naar de regio is gekomen. “Er zijn door de startup competitie bijvoorbeeld een aantal snelgroeiende bedrijven in contact gekomen met de industrie en productie mogelijkheden in Emmen. Meerdere oud deelnemers hebben ervoor gekozen om hun productie in de Provincie Drenthe onder te brengen en dat is fantastisch”.

Niels Palmers heeft als andere spin-off van de startup-competitie Young Business Award samen met een aantal founding partners (Rabobank, Provincie Drenthe en RTV Drenthe) ook de startup-competitie ‘Drentse Startup’ opgericht met als doel om Drents ondernemerschap een zo’n groot mogelijk podium te bieden. De prijs is officieel een initiatief geworden van de Young Business Award Foundation. Met de Drentse startup-competitie willen de organisatoren (waaronder Niels Palmers) meer aandacht en bekendheid geven aan het Drentse ondernemersklimaat en het ondernemerschap in de Provincie Drenthe bevorderen. Volgens de Drentse Startup en Young Business Award oprichter Niels Palmers is dat nodig. ‘Drenten zijn vaak erg bescheiden. Het is moeilijk ze op een podium te krijgen. Wat niet terecht is, want er komen een aantal zeer succesvolle startups uit Drenthe’.

YBA 60 seconden pitch Somnox from Young Business Award on Vimeo.

Startup competitie Young Business Award

De startup competitie Young Business Award bestaat jaarlijks uit drie startup-events waarin de beste startups uit Nederland tegen elkaar opbieden. De pitchwedstrijd is bovendien de ontmoetingsplek voor ondernemers, professionals en investeerders.

De grootste startup-competitie van Nederland bestaat elk jaar uit twee halve finales (in Groningen en Leeuwarden) en als slotspektakel een enerverende finale in Emmen. Alle evenementen van de Young Business Award zijn gratis te bezoeken. De winnaar ontvangt de kristallen award, de titel ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ en de prijzenpot van 15.000 euro.

Deelnemende startups

De startups die jaarlijks bij de Young Business Award pitchen veroveren doorgaans in sneltreinvaart de wereld. Want hun grenzeloze ambitie staat borg voor een ongekend tempo. Ze dagen ook nog eens de gevestigde orde uit om te vernieuwen. Razendsnel brengen deze startups baanbrekende innovaties naar de markt en kunnen bestaande businessmodellen zonder pardon bij het grofvuil. Of ze worden uit de markt geconcurreerd door deze nieuwe generatie ondernemers. Zo zit de snelle wereld van de startups in elkaar. Ze houden van competitie en binden al te graag de strijd aan. Aan de ene kant vanwege de felbegeerde Young Business Award maar ook om hun onderneming te tonen.

Pitch event Young Business Award 2018 Kristian Valk (Hotelchamp).