Netwerk evenement

800 bezoekers bij het netwerk evenement Young Business Award. De Young Business Award organiseert jaarlijkst netwerk evenementen in Groningen, Friesland en Drenthe.

Netwerk evenement

Het klinkt logisch dat netwerken belangrijk is voor je startup onderneming. Toch is het niet vanzelfsprekend dat ondernemers hier actief mee bezig zijn. Mensen vinden netwerken vaak eng en ongemakkelijk. Hoe pak je netwerken effectief aan? Hier lees je een aantal tips die je helpen tijdens het bezoeken van netwerk evenementen.

Binnenkort zelf een netwerk evenement bezoeken? Bekijk hier de agenda met netwerk bijeenkomsten en meld je gratis aan als bezoeker.

Netwerk evenement bezoeken

Het bezoeken van een netwerk evenement zijn doorgaans een uitstekende manier om jezelf en je bedrijf in de spotlights te zetten. Uiteraard val je tijdens een netwerk bijeenkomst altijd op door als deelnemer op het podium te staan. Al is het ook interessant om als ondernemer of professional netwerk evenementen te bezoeken. Al is het tijdens een netwerk evenement ook belangrijk om communicatief een duidelijke verhaal te hebben. Vaak spreken ondernemers en vakspecialisten in vakjargon. Als je in contact wil komen met andere mensen is het ook belangrijk een duidelijke pitch te hebben die voor een breed publiek goed begrijpbaar is.

Waarom? Collega’s en al bekende zaken relaties kennen misschien je businessplan en hebben zich voorafgaand goed ingelezen. Dit is immers de reden waarom jullie al zaken doen of dat iemand je collega is. Maar bij een netwerk evenement ontmoet je mensen die deze voorkennis niet hebben. En als jij als ondernemer de andere bezoekers niet je businessmodel kan uitleggen. Dan haken potentiële klanten of stakeholders af. Dit is een gemiste kans. Want tijdens een netwerk evenement wil je juist met die groep mensen in contact komen. Dit zijn namelijk je toekomstige klanten, journalisten die over je schrijven of de investeerders die de groei van je bedrijf financieren. Alleen moet jij hun als ondernemer nog wel even overtuigen met een zinderende 60 seconden pitch.

Bezoekers lopen naar de grote zaal van het Atlas Theater bij het netwerk evenement Young Business Award.

Netwerken altijd en overal

Netwerken kan je eigenlijk altijd en overal doen. Dit hebben veel ondernemers en professionals alleen niet altijd door. Netwerken hoeft niet per se alleen maar op netwerkbijeenkomsten. Je kan ook prima netwerken in de wachtkamer bij de dokter, in de supermarkt of in de stad. Overal waar mensen zijn kan je zakelijke professionals ontmoeten die misschien interessant voor je kunnen zijn. Denk je dat iemand past in jouw netwerk? Knoop een gesprek aan en maak een goede indruk. Zorg dat je altijd een scherpe pitch hebt. Misschien kan deze persoon iets voor je betekenen, maar misschien ook niet. Mocht dit niet het geval zijn? Jammer. Dan heb je in elk geval weer even een praatje met iemand gemaakt en aan je netwerk vaardigheden gewerkt.

Zakelijk netwerken, bewust of onbewust doen we het dus allemaal. Netwerken is feitelijk het contact maken met anderen, interesse hebben in de ander en verkennen of je zakelijk elkaar wellicht kan helpen bij iets. Elkaar helpen kan al simpelweg zijn het uitwisselen van kennis. Iemand door verwijzen naar iemand anders in je netwerk of iemand een website of app aanbevelen.

Je zakelijke relatie kan jou natuurlijk ook verder helpen met nieuwe zakelijke contacten of misschien wel kennis. Mits jij natuurlijk helder hebt waar je echt naar op zoek bent. De kans dat iemand die je tijdens een netwerk evenement ontmoet direct iets van je wil kopen bestaat natuurlijk ook. Maar die kans is natuurlijk wel veel kleiner. Richt je bij het netwerken daarom niet op het verkopen. Dit kan door andere mensen ook als vervelend worden ervaren. Maar ga op zoek naar verbindingen die in de toekomst waardevol kunnen zijn. De business komt later. Vind je het lastig om bij een netwerk evenement met mensen in contact te komen? Er zijn een aantal tools en apps om dit makkelijker te maken.

5 netwerk tips

Als ondernemer of professional is het belangrijk om de kunst van het netwerken goed te beheersen en te bedrijven. Want het in contact komen met andere ondernemer of professional zorgt helpt op termijn bij het zaken doen of zorgt voor nieuwe persoonlijke inzichten. Netwerken gaat over het bouwen van relaties die duurzaam zijn en wederzijds voordeel opleveren. Hierbij 5 netwerk tips voorbij het bezoeken van netwerk bijeenkomsten en het uitbreiden van je netwerk.

Visitekaartjes op zak

Altijd. Maar dan ook echt altijd moet jij je visitekaartjes op zak hebben. Waarom? Waar je ook naartoe gaat. Je weet nooit wie je tegenkomt. Door het afgeven van een visitekaartje weet de persoon je te vinden. Daardoor kan hij of zij in de toekomst weer contact met je opnemen. Vraag zelf ook naar een visitekaartje of contactgegevens van de persoon die je gesproken hebt.

Passend netwerk evenement uitzoeken

Wil je naar een netwerk evenement om daar nieuwe mensen te ontmoeten? Zorg er dan voor dat je het juiste evenement uitzoekt. Lees je goed in en kijk of je kunt achterhalen wie er zoal aanwezig zullen zijn. Er zijn veel evenementen die misschien niet geschikt zijn voor jou, dus de kans is klein dat je daar interessante mensen ontmoet voor jouw netwerk. Vraag eventueel informatie op bij de organisator, zo weet je zeker dat je naar een geschikt evenement gaat.

Follow-up en online netwerken

Het is belangrijk dat je nadat je iemand ontmoet hebt meteen actie onderneemt. Vraag altijd een kaartje van de persoon en maak een connectie via LinkedIn. Stuur deze persoon ook een berichtje waarin je vertelt hoe je het gesprek ervaren hebt en stel voor om nog een keer af te spreken. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen om een keer een kop koffie te gaan drinken. Door meteen na de ontmoeting actie te ondernemen vergeet de persoon je niet en wordt hij of zij weer aan jou herinnerd.

Elevator pitch voorbereiden

Tijdens een ontmoeting is het belangrijk dat je snel kunt vertellen wat je doet en wat je te bieden hebt. Het doel hiervan is om te kijken of jij en jouw gesprekspartner iets voor elkaar kunnen betekenen. Een elevator pitch kan je hier goed bij helpen. Dit is een gesprek van maximaal één minuut, waarin je bijvoorbeeld vertelt wat je op zakelijk gebied te bieden hebt. Het is eigenlijk een reclamepraatje. Het kan lastig zijn, want één minuut is kort en wat vertel je wel en wat niet? Denk hier goed en bewust over na. Oefen je pitch ook, vertel je verhaal aan je vrienden en familie en vraag hen om feedback

Netwerk evenement Young Business Award

Jaarlijks organiseert de Young Business Award Foundation verschillende netwerk evenementen in Nederland. Gezamenlijk worden deze evenementen door 1.400 bezoekers uit heel Nederland bezocht. Deze netwerk events zijn de ontmoetingsplekken voor ondernemers, professionals en investeerders. Alle netwerk evenementen van de Young Business Award zijn gratis te bezoeken. De partners van de Young Business Award maken dit financieel mogelijk.

Jaarlijks zijn de eerste netwerk evenementen van de Young Business Award de voorrondes. Hier wordt het aantal van twaalf deelnemers teruggebracht tot vier finalisten. Bij het laatste netwerk evenement in Drenthe strijden de vier finalisten tijdens de finale van de Young Business Award om de felbegeerde award. De winnaar van het grootste scale-up competitie van Nederland keert huiswaarts met de kristallen award. De winnende startup of scale-up mag zich bovendien een jaar lang de ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’ noemen.

Netwerk evenement bezoeken

De finale van de Young Business Award. Bij het netwerk evenement in Drenthe wordt jaarlijks de ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’ bekend gemaakt.

  • De Ondernemer