Wat is private equity?

Private equity is risicodragend vermogen dat afkomstig is van beleggers. De term betekend letterlijk privaat vermogen. Het hierbij om investeerders die investeren in een onderneming, waarbij de investeerder ook zeggenschap wil hebben binnen de onderneming en betrokken wil worden bij belangrijke beslissingen. Vooral als er relatief veel eigen vermogen geïnvesteerd wordt is de kans groot dat investeerders een bepaalde vorm van zeggenschap vraagt. De bedoeling is dat het aandeel van de investeerders na enkele jaren weer wordt verkocht.

Wat is het verschil tussen private equite en venture capital?

Door middel van actief aandeelhouderschap werken private equity firma’s samen met het management van de bedrijven waarin zij investeren om lange-termijn waarde te creëren. Venture capital refereert naar het opzetten van en investeren in start-ups en snelgroeiende bedrijven met weinig tot geen track record.

Private equity fonds

Bij een private equity fonds gaat het om bedrijven die zich specialiseren in dit type investeringen. Dit type fondsen verzamelen vermogen van bijvoorbeeld verzekeraars, banken, particuliere beleggers en pensioenfondsen. Dit geld wordt vervolgens geïnvesteerd in bedrijven die niet beurs genoteerd zijn. Nadat de participaties weer zijn verkocht krijgen alle beleggers hun inleg plus het gemaakte rendement op de investering weer terug. Aangezien het om risicovolle investeringen (durfkapitaal) gaat kan voorafgaand natuurlijk niet worden gezegd hoe hoog dit rendement zal zijn.

Private equity partijen hebben niet altijd een positieve invloed op de bedrijfsvoering of de sfeer op de werkvloer. Er zijn bijvoorbeeld gevallen waarin direct na de overname impopulaire maatregelen werden doorgevoerd of  waarbij  de werknemers  en  managers  confronteerden met pittige prestatienormen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Het is als ondernemer belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken als je overweegt om met een dergelijke partij in zee te gaan.

Waarom kiezen voor private equity?

Het kiezen voor private equity kan een mogelijkheid zijn wanneer je op zoek bent naar een partij die de groei van je bedrijf financiert en daarbij kan bijdragen aan het versterken van jullie marktpositie. Private equity firma’s hebben vaak als doel een bedrijf te verbeteren om uiteindelijk winst te maken wanneer het aandeel weer verkocht wordt.

Als het gaat om private equity zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen. Een voordeel is dat je als onderneming niet naar de beurs hoeft om investeerders aan te trekken. Al zijn er hiervoor ook alternatieven. Private equity door participatiemaatschappijen hebben echter niet altijd een positieve invloed op de bedrijfsvoering, of de sfeer op de werkvloer. Hieronder hebben wij de voor, – en nadelen op een rij gezet:

Voordelen: 

  • Investeerders aantrekken zonder de beurs op te hoeven;
  • Private investeerders kunnen expertise en kennis inbrengen, die de positie van uw bedrijf versterkt;
  • Private equity fondsen zijn relatief snel bereid om te voor- zien in bijkomende kapitaal verhogingen;
  • Aandelenkapitaal vergt geen renteafdracht en is dus goed voor de cash flow.

Nadelen:

  • Private investeerders willen vaak een vorm van zeggenschap binnen je bedrijf. Dit kan leiden tot impopulaire maatregelen of overnames. Afspraken zijn belangrijk;
  • Er wordt vaak een hoog rendement verwacht door de investeerder;
  • Als een private investeerder meebeslist, moet je soms op een beslissing wachten;
  • Er is uitgebreide juridische documentatie nodig om de situatie vast te leggen.
  • De Ondernemer