Dit is waarom investeerders investeren in startups en scale-ups om er op een later moment zelf geld aan te verdienen.
Private equity is risicodragend vermogen dat afkomstig is van beleggers. De term betekend letterlijk privaat vermogen. Het hierbij om investeerders die investeren in een onderneming, waarbij de investeerder ook zeggenschap wil hebben binnen de onderneming en betrokken wil worden bij belangrijke beslissingen. Vooral als er relatief veel eigen vermogen geïnvesteerd wordt is de kans groot dat investeerders een bepaalde vorm van zeggenschap vraagt. De bedoeling is dat het aandeel van de investeerders na enkele jaren weer wordt verkocht.
Bij een private equity fonds gaat het om bedrijven die zich specialiseren in dit type investeringen. Dit type fondsen verzamelen vermogen van bijvoorbeeld verzekeraars, banken, particuliere beleggers en pensioenfondsen. Dit geld wordt vervolgens geïnvesteerd in bedrijven die niet beurs genoteerd zijn. Nadat de participaties weer zijn verkocht krijgen alle beleggers hun inleg plus het gemaakte rendement op de investering weer terug. Aangezien het om risicovolle investeringen (durfkapitaal) gaat kan voorafgaand natuurlijk niet worden gezegd hoe hoog dit rendement zal zijn.
Het kiezen voor private equity kan een mogelijkheid zijn wanneer je op zoek bent naar een partij die de groei van je bedrijf financiert en daarbij kan bijdragen aan het versterken van jullie marktpositie. Private equity firma’s hebben vaak als doel een bedrijf te verbeteren om uiteindelijk winst te maken wanneer het aandeel weer verkocht wordt.
Als het gaat om private equity zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen. Een voordeel is dat je als onderneming niet naar de beurs hoeft om investeerders aan te trekken. Al zijn er hiervoor ook alternatieven. Private equity door participatiemaatschappijen hebben echter niet altijd een positieve invloed op de bedrijfsvoering, of de sfeer op de werkvloer. Hieronder hebben wij de voor, – en nadelen op een rij gezet:
Nadelen: