Wat ooit begon op een Zoetermeerse zolderkamer, groeide uit tot een miljoenenbedrijf. Frank Tijhuis en Jeroen Derwort bereiken met hun voetbalspel Online Soccer Manager alle uithoeken van de wereld. Het spel heeft 5 miljoen gebruikers per maand. Meer dan anderhalf miljoen mensen spelen het zelfs dagelijks.

Bij Online Soccer Manager ben je de baas van een virtueel voetbalteam. Je bepaalt zelf wie je opstelt – Messi, Ronaldo of Ibrahimovic, alles is mogelijk – en welke tactiek je hanteert. Het spel is gratis, maar wie op de internationale ranglijst wil verschijnen of alleen de duurste spelers wil opstellen, moet zijn creditcard erbij pakken. Volgens Tijhuis en Derwort speelt twintig procent van de mannelijke Nederlanders van 12 tot 30 jaar Online Soccer Manager. Ook in Turkije en Italië is het spel razend populair. Saoedi-Arabië is een verhaal apart. ‘Wij hebben hier een jongen op bezoek gehad die vertelde dat hij voor een sjeik werkte die een eigen team had. Deze jongen moest ervoor zorgen dat dat elftal zo hoog mogelijk scoorde op de ranglijst. Puur voor de status. De sjeik heeft veel geld uitgegeven aan dure spelers.’

Het idee voor het spel ontstond vijftien jaar geleden. Eenmaal online ontploft de server bijna onder de vele spelers. In 2004 spelen er al 50.000 jongens in Nederland en Vlaanderen, maar de echte boost volgt in 2009. ‘Tot die tijd maakten wij er nog wat andere spellen naast. De ommekeer kwam toen we besloten ons volledig op Online Soccer Manager te richten.

Van zolderkamer tot succesvolle ondernemers. De twee Zoetermeerders moeten zich er af en toe nog even voor in de arm knijpen. Omdat zij in hun huidige kantoor uit hun jasje groeien, bouwen ze een nieuw onderkomen. ‘Dat ademt aan alle kanten voetbal uit. Je komt binnen door een echte catacombe, er staat een enorme tribune in en een voetbaldoel op ware grootte. De ontvangstruimte wordt een skybox die uitkijkt over het hele kantoor’. Steve Jobs begon ook klein in een garage en maakte van daaruit Apple tot een succes. Hij is een voorbeeld voor ons.’

Aanstaande donderdag geeft Jeroen Dertwort een founders-talk over hoe hij Online Soccer Manager uit de grond heeft gestampt. Aanmelden als bezoeker kan (nog) gratis via de onderstaande link!

LET OP: Er zijn nog minder dan 90 bezoekers-tickets nog beschikbaar

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer