Wat: Sustainer Homes
Wie: Jacintha Baas, Sol van Kempen, Wolf Bierens en Gert van Vugt
Sinds: April 2015
Pay-off:  Transitie naar duurzame bouw versnellen
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim een derde van de wereldwijde CO2 uitstoot en de helft van het materiaalgebruik. Met een universeel bouwsysteem van hout willen de oprichters van Sustainer Homes zo veel mogelijk beton, staal en baksteen vervangen. Ze ontwikkelden een soort grote lego waarmee je rijtjeswoningen, appartementen of villa’s kunt ontwerpen. Met een slim softwarepakket wordt het ontwerp vertaald naar een IKEA-bouwpakket. In de fabriek wordt dit pakket geassembleerd en binnen één dag wordt het gebouw op locatie gemonteerd.
“We kijken heel streng naar de materialen en de hele constructie is circulair, dus ook weer los te halen. Op deze manier maakt het niet zo veel uit wat je er mee maakt; elk gebouw is inherent duurzaam, circulair en CO2 neutraal”, vertelt co-founder Gert van Vugt.In 2016 werd het eerste modulaire gebouw gerealiseerd. Inmiddels zijn de eerste 100 woningen verkocht aan met name particuliere klanten. Samen met grote bouwpartijen wordt nu gewerkt aan woonwijken, rijtjeswoningen en appartementen.
Sustainer Homes bouwt zelf niet. Om de schaal te maken die nodig is, zal de bestaande bouwsector deze nieuwe methode moeten gaan omarmen. Met het eigen architecten/ingenieursbureau laat het bedrijf zelf de mogelijkheden zien, en dankzij een licentievergoeding vanuit de softwarekant kan de schaal exponentieel groeien. “En dat is nodig ook, want elk nieuwe betonnen gebouw is er eigenlijk één teveel”.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer