De Young Business Award gaat de volgende fase in. De landelijke startup-competitie die haar evenementen in Drenthe organiseerde gaat de events verspreiden over Noord-Nederland met halve finales in Groningen (27 maart) en Leeuwarden (17 april).

Groot startup-event

De Young Business Award, dat samenwerkt met Sprout Magazine, is daarmee in vijf jaar tijd uitgegroeid van een studentenspeeltje naar een groot start-upevent. ,,Met deze stap sluiten we aan bij de ontwikkelingen’’, zegt organisator Niels Palmers. ,,Er komen relevante mensen, zoals investeerders, uit heel Nederland naar ons evenement en dat betekent dat we de mogelijkheden van onze regio nog beter kunnen tonen.’’

De finale van de YBA trok afgelopen jaar bijna achthonderd belangstellenden naar het Atlas Theater in Emmen, waar de door Jort Kelder gepresenteerde eindstrijd werd gehouden. De finale wordt ook dit jaar weer in Emmen gehouden en wel op 28 juni. De halve finales zijn op 27 maart in Groningen en 17 april in Leeuwarden.

Startups met Young Business Award naar Noord-Nederland

Palmers hoopt een paar zaken tegelijk te verwezenlijken met de nieuwe aanpak. Naar zijn gevoel zijn drie start-upevents in korte tijd in Drenthe iets te veel van het goede, maar ook zijn er ontwikkelingen dat Noord-Nederland zich steeds vaker als één regio presenteert (TopDutch) als het om economie gaat.

Palmers: ,,Tegelijk haal je de beste startups van Nederland naar Noord-Nederland. We zorgen daarmee voor verbinding met ons noordelijk testbed voor digitalisering, water en de verduurzameing van de economie.’’

Young Business Award brengt Drentse start-ups daarmee de aansluiting bij de snelle ontwikkelingen binnen de nationale start-upscene, zo hoopt Palmers. Er wordt nog wel eens laatdunkend gedaan over de potentie van start-ups, maar in Amsterdam en omgeving is die immens gegroeid. Techhub Amsterdam groeide in twee jaar tijd met 10.000 banen. De totale techsector in de hoofdstad beslaat 60.000 banen (11 procent van de plaatselijke werkgelegenheid).

Meer aandacht en kapitaal

De groei heeft te maken met meer aandacht en kapitaal. Vooral durfinvesteerders laten zich meer gelden. Hoogleraar Justin Jansen van de Erasmus Universiteit Rotterdam becijferde onlangs dat de snelgroeiende bedrijven de afgelopen drie jaar ongeveer 39.000 banen hebben gecreëerd.’’

,,Wat we graag zouden zien is dat traditioneel ingerichte mkb-bedrijven oog krijgen voor deze ontwikkeling’’, zegt Palmers. Liefst 95 procent van de Drentse banen komt uit het mkb. ,,Ze zitten soms muurvast in hun routine’’, vindt Palmers. Om die reden zou het heel goed kunnen dat de regionale werkgelegenheid in de toekomst van een relatief kleine groep start-ups en scale-ups moet komen. Dat geldt wellicht ook voor de andere noordelijke provincies.

De inschrijving voor de Young Business Award sluit op 31 januari.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer