De jury heeft vorige week laten zien dat ze onvermurwbaar is. Heeft een bedrijf volgens het viertal ervaren ondernemers niet de potentie om ‘the next unicorn’ te worden, dan komt die niet in de finale. Voor alle drie kandidaten viel zodoende het doek. De komende aflevering komen de laatste drie ondernemers aan bod: Gijs Bekenkamp (Chordify), Sander Kamphuis (Moovd) en Michiel Stokman (BOTS). Bedrijven die al miljoenen aan investeringen hebben binnengehaald, maar nog torenhoge ambities hebben. Ze zetten alles op alles om de Young Business Award 2022 te winnen. 

,,Als we de Young Business Awards winnen, is dat een bevestiging van wat we eigenlijk wel weten maar niet zo durven te zeggen: we zijn een geweldig bedrijf met enorme potentie.” Aan vertrouwen in het bedrijf Chordify ontbreekt het mede-oprichter en CMO Gijs Bekenkamp niet. Hij benadrukt verder dat acht miljoen mensen maandelijks gebruik maken van de app, die met slimme algoritmen bekende nummers omzet in akkoorden. Hierdoor kunnen beginners en virtuozen in no time hun favoriete nummer leren spelen. Daarnaast geeft de app feedback op hun spel.

Bekenkamp heeft er geen twijfel over dat Chordify de next unicorn wordt. Jurylid Marleen Evertsz vraagt zich echter af hoe ze dat willen bereiken. ,,We hebben een monumentale doelgroep; 1 op de 10 mensen in de wereld maakt muziek”, zegt Bekenkamp. Volgens hem zijn 10.000.000 betalende gebruikers al genoeg om een unicorn te worden (een bedrijf met een waarde van 1 miljard euro of meer). Hoe moeiteloos Bekenkamp het antwoord ook geeft, de jury is nog niet bevredigd: ze hameren meermaals op deze vraag.

Deelnemers aflevering 4 Young Business Award

De founders van Chordify, Moovd en BOTS staan als deelnemer in de aflevering 4 van de Young Business Award.

Maatschappelijk belang

Moovd speelt in op een belangrijke maatschappelijke vraag. Mensen die psychische hulp nodig hebben, moeten vaak maanden wachten aangezien de GGZ de vraag niet aankan. Moovd is een online platform dat geeft iedereen toegang tot gezondheidszorg. Via dit platform krijgen mensen online begeleiding van een therapeut. Daarnaast zijn bepaalde therapieën, zoals EMDR en exposure-therapie, gedigitaliseerd en beschikbaar op de site van Moovd.

Volgens mede-oprichter Sander Kamphuis draagt Moovd bij aan een fikse kostenbesparing in de zorg. Volgens eigen onderzoek wordt een gemiddelde behandelsessie verkort van 70 minuten naar 45. Het is jurylid Marco Aarnink niet helemaal duidelijk hoe die besparing tot stand kan komen. Zijn collega Carlo Ezinga wil bovendien weten of geestelijke gezondheidszorg via de digitale weg geen risico’s heeft. ,,Stel dat iemand een heftige behandeling heeft gehad via Moovd en een paniekaanval krijgt terwijl er niemand bij hem is?” Een goede en belangrijke vraag waar Sander zijn tanden in mag zetten.

Hypergrowth

Michiel Stokman mag de jury overtuigen van de kracht van BOTS. Dit is de beleggings-app die slim en makkelijk beleggen toegankelijk maakt voor iedereen – ook voor mensen zonder ervaring. De app bevat ‘Wall Street profs’ in de vorm van 500 razend slimme bots. De gebruiker kan de bot kiezen die het meest aanspreekt en daar vervolgens geld op inzetten. Stokman somt indrukwekkende cijfers op: ,,We hadden 5.000% groei in 2021 en hebben dat jaar 100 mensen aangenomen. Ook hebben we 7 miljoen aan handelsvolume.” 

Aan de gezichten van de jury valt af te lezen dat ze onder de indruk zijn. Maar al snel kwamen daar toch vlijmscherpe vragen. Ineke Kooistra vroeg zich bijvoorbeeld af hoe je de bedrijfscultuur goed houdt van een bedrijf dat zo snel en zoveel groeit. Michiel legt uit dat het bedrijf een team heeft dat zich juist hierop richt. Bijvoorbeeld door het organiseren van leuke avonden en zelfs uitjes naar het buitenland. Marleen Evertsz legt vervolgens de vinger op de gevoelige plek: ,,Wat is de volgende stap om de next unicorn te worden?” Lang verhaal kort: er zijn bij BOTS plannen genoeg, maar alles begint bij voldoende geld. Voor Michiel is het winnen van YBA dus erg belangrijk om doelen te realiseren. 

  • De Ondernemer