YoungOnes, een digitaal platform voor on demand-freelanceklussen, krijgt na een succesvolle trial van een half jaar, een kapitaalinjectie van € 3 miljoen van het YoungCapital Fund.

Het platform YoungOnes is ontstaan als tech-start-up uit het YoungCapital Fund. Via het YoungCapital Fund investeren de oprichters van YoungCapital in innovatieve HR-tech-start-ups.

YoungOnes heeft onlangs de 25.000e kandidaat aan de database toegevoegd. “De explosieve resultaten geven aan dat de arbeidsmarkt echt op ons zit te wachten”, zegt Margot Roubos, head of sales bij YoungOnes. “Van de 25.000 inschrijvingen hebben nu ruim 1.000 jongeren via ons platform gewerkt en zijn er al zo’n 10.000 klussen geklaard binnen zes maanden.” De tijdelijke klussen die YoungOnes aanbiedt, variëren van barpersoneel, winkelwerk, promotiewerkzaamheden en koeriersopdrachten tot crew voor op- en afbouwwerkzaamheden. Met de investering van € 3 miljoen, gaat de start-up verder bouwen aan meer gebruikersgemak van de website.

Gig-economy

Het concept sluit naar eigen zeggen aan binnen de opkomende gig-economy. YoungOnes matcht actueel vraag en aanbod voor tijdelijke klussen op het moment dat het ertoe doet. Klanten kunnen alle opdrachten met een project- en planmatig karakter, met of zonder klantcontact, op het platform kwijt. Uiteraard werkt het volledig gedigitaliseerd. De opdrachtgevers kunnen 24/7 opdrachten plaatsen, kiezen zelf het uurtarief en vervolgens staan zij direct in contact met ‘de YoungOnes’, zodra zij zich hebben aangemeld voor een klus. Achteraf krijgt de YoungOne feedback via sterrenwaardering. Andersom laat ook de YoungOne weten hoe hij of zij de klus heeft ervaren.

On demand werk

“Wij weten wat de nieuwe generatie verlangt van een arbeidsrelatie”, zegt Roubos. “Wat wij doen met YoungOnes, sluit volledig aan op deze behoeften.” Uit recent onderzoek van YoungCapital en onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat 23% van de Nederlandse jongeren tussen 15 en 17 jaar aan de slag wil als zelfstandig ondernemer. Daarnaast hecht 62% veel waarde aan flexibiliteit en 49% aan het bepalen van eigen werktijden. Zij willen dus zelf bepalen waar en wanneer ze werken en uiteraard tegen goede verdiensten. Zo kunnen ze voor een klus € 13,- tot € 19,- per uur verdienen. Jongeren zijn gewend om alles met de smartphone te regelen, dus ook werken moet on demand zijn.

Community

Ondanks dat het platform laagdrempelig is, kan niet iedereen zomaar aan de slag. “Je dient eerst te worden toegelaten tot de YoungOnes-community. Nadat een geïnteresseerde zich heeft ingeschreven, moet diegene zelf een telefonisch welkomstgesprek inplannen met één van onze medewerkers”, zegt Roubos. Tijdens het gesprek gaan ze direct in op het werken als freelancer. “Dit vinden we heel belangrijk, vooral vanwege de verantwoordelijkheden die bij het freelancerschap komen kijken. Tot nu toe hebben we ruim 1.500 mensen toegelaten. Na drie opdrachten als proef dient er een btw-nummer of KvK-inschrijving te worden aangevraagd. Wij helpen jongeren hierbij. Vervolgens geven we full support tijdens hun eerste stappen van zelfstandig ondernemerschap.”

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer