De jury van de Young Business Award 2022 bestaat uit voorzitter Marco Aarnink (oprichter Print.com), Ineke Kooistra (CEO YoungCapital), Carlo Ezinga (directeur Rabobank) en Marleen Evertsz (CEO NX Change). Hoe kiezen zij uit de 12 deelnemende scale-ups, die samen al honderden miljoenen aan groeigeld hebben binnengesleept, de finalisten? En uiteindelijk de winnaar? We vragen het Carlo Ezinga.

Carlo Ezinga: ‘De winnaar moet de potentie hebben om de next unicorn te worden

,,Als bankdirecteur wil ik vooral weten wat het businessmodel is. En het verdienvermogen. Risico’s loopt een bedrijf altijd, maar in hoeverre heeft het bedrijf die in kaart en onder controle? Meer in het algemeen vind ik het belangrijk om te weten in hoeverre de startups en scale-ups bestaande problemen oplossen. Wie is geholpen bij wat de bedrijven te bieden hebben? En is hun dienst of product ook de makkelijkste oplossing? Ze moeten écht iets toevoegen aan het bestaande palet.

Ik ben erg onder de indruk van de kandidaten. Een aantal bedrijven weet heel actuele problemen van deze tijd op een creatieve manier op te lossen. Het valt me echt op dat de nieuwe economie volledig is doorgedrongen tot de techscene: digitaal, duurzaam en toekomstgericht zijn bij alle kandidaten belangrijke uitgangspunten. Het enthousiasme en de passie van de ondernemers is echt merkbaar. Natuurlijk kan niet iedereen in de finale belanden. De ideale winnaar moet de potentie hebben om de next unicorn te worden. En dan zijn factoren als opschaalbaarheid en zelfstandigheid belangrijk.”

Carlo Ezinga
Rabobank directeur Carlo Ezinga is een van de juryleden van de Young Business Award.
  • De Ondernemer