Wat is een Unicorn?

Een unicorn is een aanduiding in de startupscene voor een tech bedrijf dat een bepaalde omvang heeft en marktwaarde. De term unicorn werd in 2013 geïntroduceerd door de vrouwelijke investeerder Aileen Lee van het Amerikaanse investeringsbedrijf Cowboy Ventures. Het begrip is inde investeringswereld ontstaan doordat investeerders een groep startups zagen die in een relatief korte periode door middel van hypergrowth uitgroeiden tot miljardenbedrijven.

Kenmerken unicorn

Belangrijke kenmerken van het merendeel van de unicorns is dat ze gedreven worden door disruptieve technologieën waardoor deze bedrijven extreem snel groeien. Een Unicorn is een aanduiding voor een tech startup dat door meerdere investeringen en hypergrowth een marktwaarde van minimaal een miljard dollar heeft bereikt.

Kenmerken die bij veel unicorns voorkomen, zoals bedrijven als WhatsApp, Dropbox en Airbnb, is dat ze een meer voordelige en gebruiksvriendelijke businessmodel hebben ontwikkeld dan de bestaande sector. Daarbij zijn deze vaak tech gedreven bedrijven enorm schaalbaar. Waardoor binnen een relatief korte periode miljoenen mensen gebruik kunnen maken van de dienstverlening.

Succesvolle unicorns

Het bedrijf Dropbox laat mensen bijvoorbeeld gratis data online publiceren. Waardoor gebruikers data ten alle tijden beschikbaar hebben en bij een bepaalde omvang betalen ze een bedrag per maand in de vorm van een abonnement. Het opschalen van dit businessmodel is simpelweg veel eenvoudiger dan de traditionele markt van harde schijven. Een ander disruptief voorbeeld van een unicorn is Airbnb. Dit bedrijf laat mensen hun huis of woonruimte verhuren aan particulieren. Of verhuurt juist huizen aan mensen die op die manier niet gebonden zijn aan een hotel. Door Airbnb krijgt een grote groep gebruikers de ruimte om tegen een lagere prijs tijdelijk een ruimte te huren. De dienstverlening van WhatsApp laat mensen voordelig berichten naar elkaar sturen. Dat terwijl bij de oprichting van het bedrijf telecom bedrijven nog veel geld verdiende aan sms berichten. WhatsApp groeide in een zeer korte periode uit tot een van de populairste apps wereldwijd meer dan 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers. Dit betekend dat met de huidige wereldpopulatie van 7.7 miljard mensen 1 op de 5 mensen in de wereld de dienstverlening van WhatsApp gebruikt.

Groeifases startupscene

De fasering in de startupscene en investeringswereld werkt als volgt: startupscale-up en unicorn fase. Een innovatief bedrijf met de potentie en ambitie om een wereldspeler te worden begint als een startup. Een groep van deze startups maakt haar groeipotentie waar en groeit binnen zo’n vijf jaar door naar de scale-up fase met een omzet van minimaal 10 miljoen dollar. Slechts 103 bedrijven uit 400.000 startups bereikt daadwerkelijk de unicorn fase met een waardering van 1 miljard dollar of meer.

Decacorn

Decacorn

Er is de afgelopen jaren ook kritiek gekomen op de term. Door de digitalisering en globalisering vinden veel experts dat de term Unicorn de lading vandaag de dag niet meer helemaal dekt. De markt en groeisnelheid van bedrijven is de afgelopen jaren enorm veranderd. Volgens hen was toen in 2013 de term werd bedacht er slechts een handvol unicorns op de wereld. Toen was volgens hen het begrip van toepassing. Unicorn (eenhoorn) slaat immers op een mythisch en uiterst zeldzaam wezen. De startupscene heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Hierdoor ontstaan er steeds meer startups die in een korte tijd zo’n gigantische groei realiseren. Het aantal unicorns nam in de drie jaar na het bedenken van de term toe van respectievelijk 29 naar 125. Door de stormachtige groei valt inderdaad te betwijfelen of de term nog helemaal op zijn plek is.

Bij het huidige begrip unicorns gaat het om disruptiev tech-bedrijven. De overtreffende trap (volgende fase) van een unicorn wordt nu een ‘decacorn’ genoemd. Dit is een startup die minstens 10 miljard dollar waar is.

  • De Ondernemer