Wat is een nieuwjaarsreceptie of een nieuwjaarsbijeenkomst? Een nieuwjaarsreceptie of nieuwjaarsborrel is een receptie georganiseerd bij sommige bedrijven, overheden en verenigingen rondom de start van het nieuwe kalenderjaar. De netwerk evenementen zijn bedoeld om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarbij is het voor veel mensen ook een geschikt moment om met gelijkgestemde, van een vereniging of business club, vooruit te blikken wat het nieuwe jaar te bieden heeft. Vaak wordt er tijdens een nieuwjaarsreceptie een toespraak gehouden door de burgemeester, directeur of voorzitter van de organisatie.

Al zijn de evenementen voor veel mensen ook niet te vermijden aan het begin van elk jaar. Gelukkig nieuwjaar! Proosten op een succesvol nieuwjaar en alvast de nieuwe kansen bespreken. Dat het nog een gezond, succesvol en gelukkig jaar mag zijn. Maar hoe doe je dat bij een nieuwjaarsbijeenkomst? De belangrijkste tip is zonder twijfel: drink niet (te veel) alcohol. Dit is eigenlijk de gouden regel voor elke nieuwjaarsreceptie en nieuwjaarsbijeenkomst. Het blijven namelijk relatief zakelijke evenementen. En natuurlijk: een glaasje mag best. Maar hou het binnen de perken. Want je wil het jaar (zakelijk) immers goed beginnen.

Tips nieuwjaarsbijeenkomsten

  • Let op het gebruik van alcohol. Je maakt namelijk een slechte in druk op je collega’s, zakelijke relaties of zelfs je baas. Zorg ervoor dat je het jaar professionele begint en niet als een kakelende kip zonder kop rondloopt bij een nieuwjaarsreceptie.
  • Eet voorafgaand aan een nieuwjaarsbijeenkomst. Er is vaak een combinatie tussen alcohol en eten. Daarbij zijn er altijd hapjes. Geniet hier ook vooral van, maar maak van de hapjes geen maaltijd of erger een schranspartij. Je komt professioneler over als je gewoon op alle vragen een antwoord kan geven, zonder dat je de hele tijd aan het eten bent.
  • Kleding. Denk hier voorafgaand goed over na. Is er een dresscode? Sluit hier dan bij aan. Als er geen dresscode is, zorg er dan vooral voor dat je niet meteen uit de toon valt. Nette kantoorkleding of business casual is eigenlijk altijd goed bij nieuwjaarsbijeenkomsten.
  • Blijf niet aan iemand plakken. Een nieuwjaarsbijeenkomst is immers bedoelt om zoveel mogelijk mensen het beste te wensen in het nieuwe jaar. Het is op nieuwjaarsrecepties dus geaccepteerd dat je met gesprekspartners afwisselt. Het is overigens ook vervelend als iemand je bij elke stap volgt op zo’n evenementen.
  • Gebruik nieuwjaarsbijeenkomst echt als netwerk evenementen. Dit betekend dat als het op kantoor is dat je ook praat met collega’s die je niet vaak spreekt of bij een nieuwjaarsreceptie elders mensen die doorgaans niet in je zakelijke netwerk zitten. Maar verwacht en ga geen diepzinnige gesprekken aan. Houdt het luchtig, dit werkt vaak het best als je mensen minder goed kent.
Nieuwjaarsreceptie

Netwerken tijdens een nieuwjaarsreceptie in Emmen.

Geschiedenis nieuwjaarsrecepties

Wie organiseerde eerste nieuwjaarsrecepties en nieuwjaarsbijeenkomsten? Dat blijft een goeie vraag. Het zijn netwerk evenementen die ook al een flinke tijd terug gaan in de tijd. Nieuwjaarsrecepties waren in elk geval 19e eeuw al geen ongebruikelijk fenomeen. Dit blijkt uit krantenarchieven. Maar wie er ooit mee begonnen is? Dat blijft een vraag waarop momenteel geen antwoord is. De start van dit soort bijeenkomsten heeft volgens psychologen te maken hebben met het gevoel van ‘een nieuwe start’. Een nieuw jaar is gestart, een nieuwe ronde en vooral nieuwe kansen.

Want het oude jaar ligt inmiddels achter ons. De december maand met haar eindeloze terugblikken op het afgelopen jaar is achter de rug. Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we graag vooruit. Daar is ook de traditie van goede voornemens ontstaan. De toekomst is een onbeschreven blad die nog ingevuld moet worden, die bepalen we daarmee voor een groot gedeelte dus zelf.

Laatste tip nieuwjaarsreceptie

Natuurlijk. Het is eigenlijk zo simpel. Kom op tijd bij nieuwjaarsrecepties en nieuwjaarsbijeenkomsten. Hier zijn alle deskundigen het ook over eens. Als je alleen een grootschalig nieuwjaarsevenement bezoekt is het ook niet handig om veel te vroeg te komen, dus plan timing goed. Dat geeft je ook een voorsprong met het voeren van de juiste gesprekken en het doen van de juiste zakelijke contacten. Maar ook: ga niet als laatste weg bij een nieuwjaarsreceptie. Dat is niet sjiek.

Nieuwjaarsreceptie

Netwerken tijdens een nieuwjaarsreceptie in Emmen.

  • De Ondernemer