Vincent Pieterson, directeur van RTL Ventures, jurylid finale Young Business Award 2018.

Vincent Pieterson (oud-topman RTL Ventures) start private-equity huis

Vincent Pieterson, oud-topman van RTL Ventures, begint voor zichzelf. Samen met Albert Koops (ex-BDO) heeft hij een nieuw private-equityhuis opgericht onder de naam AVerest Capital. De initiatiefnemers hebben tot nu toe zestien geldschieters aan zich gebonden die gezamenlijk €15 mln inbrengen. Doel is het fonds de komende tijd te laten doorgroeien tot €25 mln.

AVerest ziet nog ruimte voor een nieuw fonds ondanks het grote aanbod van risicokapitaal op de Nederlandse markt. Het mikt op participaties in een categorie bedrijven die mroeite heeft om vermogen van buiten aan te trekken. Zij zijn te groot voor ‘informal investors’ en te klein voor gevestigde durfinvesteerders. ‘Je moet denken aan bedrijven met een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van €1 mln à €2,5 mln. Deze hebben een beperkte keuze als er extern kapitaal nodig is’, verklaart Vincent Pieterson in een telefonische toelichting.

Educatief platform

Pieterson was voorheen werkzaam als managing director bij RTL Ventures, een investeringsfonds dat volledig drijft op kapitaal van dit mediaconcern. Het RTL-fonds was onder meer betrokken bij de expansie van Squla, een aanbieder van digitale leerstof voor leerlingen van basis- en middelbare scholen. Het educatieve platform groeide onder RTL Ventures in vijf jaar van 20.000 naar 150.000 abonnementen en is in 2018 verkocht aan een Amerikaans private-equityhuis.

AVerest, gevestigd in IJsselstein, richt het oog op middelgrote (familie)bedrijven die overstappen op nieuwe technologie, bijvoorbeeld het gebruik van online verkoopkanalen. Zij moeten een positieve cashflow hebben en groeipotentieel, met een huidige omzet tussen de €10 mln en €60 mln. Het kan daarbij gaan om groothandels, de maakindustrie en bedrijven in de bouw of zakelijke dienstverlening.

Intentieverklaringen

Het fonds verwacht eind deze maand een eerste deal af te ronden. Met diverse overnamekandidaten zijn intentieverklaringen getekend. Met de komst van de investeerder krijgen de bedrijven ook meer financiële rek om branchegenoten over te nemen.

AVerest betrekt het kapitaal van (oud-)ondernemers die een veertje kunnen wegblazen. Zij komen ieder met zo’n € 1 mln over de brug, ook Pieterson en zijn compagnon Albert Koops leggen samen €1 mln op tafel. Koops was de laatste 18 jaar als equitypartner verantwoordelijk voor de fusie- en overnamepraktijk van advieskantoor BDO. De komende vijf maanden moet het fonds zijn uiteindelijke omvang van €25 mln krijgen.

De nieuwe investeerder mikt zoveel mogelijk op meerderheidsbelangen. ‘Wij laten de ondernemer aan de knoppen draaien, maar willen zelf een doorslaggevende stem bij belangrijke besluiten zoals over investeringen. Op die manier is het evenwicht het beste gewaarborgd’, zegt Pieterson.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer