Finalisten Young Business Award

CodeSandbox, Felyx, Greener en Quicargo zijn de finalisten van de Young Business Award

Finale aflevering Young Business Award

Spannend! Vrijdag 5 februari is de finale aflevering van de Young Business Award. Het was een spannende strijdt tijdens de eerste drie YBA Broadcast afleveringen tussen 12 ijzersterke halve finalisten. De finalisten staan inmiddels klaar. De vier start-ups in de eindstrijd zijn tezamen al goed voor bijna 40 miljoen euro aan opgehaalde groeigeld. Het tekent het niveau van de Young Business Award. De top van alle schaalbare initiatieven in Nederland meldt zich al te graag aan voor deze wedstrijd. Dat waren er dit jaar 341 in totaal. En vier strijden er vrijdag 5 februari om de eindprijs van 15.000 euro en de titel: ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’.

CodeSandbox

Met hun GoogleDocs voor programmeurs haalden ze al 13,2 miljoen euro aan investeringen op: founders Ives van Hoorne en Bas Buursma van CodeSandbox. De van oorsprong Drentse startup (ervan maken: De van oorsprong Drentse founders) biedt een online omgeving (een ‘sandbox’) waarin programmeurs websites en apps kunnen ontwikkelen en realtime zien hoe hun coderegels eruit zien. Daardoor zijn voorbeelden veel sneller voor handen én makkelijker te delen. Het maakt samenwerken op afstand bovendien heel eenvoudig. Begin 2019 werkten Ives en Bas nog vanuit hun studentenkamers in Twente, waar ze studeerden. Inmiddels heeft CodeSandbox in verschillende tijdzones medewerkers en investeerders (laatste deel met investeerders eventueel toevoegen). Maandelijks gebruiken wereldwijd meer dan twee miljoen ontwikkelaars het platform. CodeSandbox mag bedrijven als Microsoft en Shopify tot hun klanten rekenen.

YBA Broadcast aflevering 1

Young Business Award aflevering 1. Hier pitchen de founders van CodeSandbox, Red je Pakketje, SpaceTime Layers en Sustainer Homes hun startup aan de jury.

Felyx

In menig stad in Nederland, waaronder in Groningen, rijden de donkergroene, elektrische deelscooters van Felyx. Founders Quinten Selhorst en Maarten Poot startten het bedrijf in 2015 om de mobiliteitstransitie aan te jagen. Niet alleen omdat steden steeds voller worden en de luchtkwaliteit verslechtert, maar ook omdat het belangrijk is om snel en op een betaalbare manier van A naar B te komen. Een deelscooter is daarvoor de beste oplossing, stellen ze. De inmiddels tienduizenden gebruikers van Felyx bespaarden samen al 350 ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat zijn bijna 2500 vluchten van Amsterdam naar Parijs.

Quinten Selhorst. Founder en CEO Felyx

Quinten Selhorst. Founder en CEO van startup Felyx tijdens de Young Business Award.

Greener Power Solutions

Stroom op plekken waar geen netaansluiting is? Vaak komt dat van vervuilende dieselaggregaten. Met hun megabatterijen wil Greener Power Solutions dat voorkomen. Het systeem voorziet bijvoorbeeld bouwlocaties, festivals en offshore locaties van duurzaam opgewekte stroom. In twee jaar tijd werd de startup wereldwijde marktleider in verhuur en heeft het al drie investeringsronden achter de rug. Daarnaast ontwikkelt Greener Power Solutions slimme software voor gebruik op afstand en voorspelling van stroomgebruik.

Greener

Greener

Quicargo

Omdat de helft van alle vrachtwagens deels of helemaal leeg op de weg rijden, zijn er onnodig veel op de weg. Slecht voor het milieu dus. Voorspelbaarheid van transportplanning wordt door toenemende webverkoop en same day delivery bovendien steeds moeilijker. Dat kan beter, dacht Quicargo. Het platform brengt real time vraag en aanbod bij elkaar. In één klik hebben transporteurs toegang tot zendingen die op hun route liggen. Beladingsgraad wordt zo verhoogd, bedrijven kunnen snel en flexibel leveren én er hoeven minder vrachtwagens de weg op.

Avishai Trabelsi Quicargo

Avishai Trabelsi CEO Quicargo tijdens de Young Business Award.

  • De Ondernemer