Financiële afdelingen bij bedrijven zijn veel tijd kwijt aan het controleren en invoeren van documenten zoals facturen, declaraties en bonnen. Daarom neemt automatisering een steeds grotere rol in. “Wij bieden een platform en een API waarmee je automatisch documenten kunt laten controleren, sorteren en goedkeuren. Zodat de repeterende handelingen uit het proces gaan en de accountant zich kan gaan focussen op advies in plaats van het handmatig controleren van document stromen”, aldus medeoprichter en CEO Yeelen Knegtering (oud YBA-deelnemer).

Wat doet Klippa?

,We zijn oorspronkelijk begonnen met een oplossing voor de bergen papieren bonnetjes. We vonden de papieren kassabon niet meer van deze tijd. In eerste instantie ontwikkelden we een scantechnologie. Na het fotograferen van een kassabon haalde de technologie de data eruit. Dat was de eerste versie. Maar je had nog steeds de papieren kassabon. En achteraf vonden we het maar raar: eerst haal je data uit een computer om het op een bon te printen, en diezelfde data moet iemand anders vervolgens in zijn digitale boekhouding invoeren. Zodoende kwamen we bij de digitale kassabon. De door ons ontwikkelde software kan een bon bij een kassa digitaal naar de klant sturen. Zo hoef je niet onnodig te printen en blijft alle data gewoon digitaal.”

Klippa founder Yeelen Knegtering

Klippa founder Yeelen Knegtering pitcht tijdens de Young Business Award (YBA) in Groningen.

Uitleg dienstverlening Klippa

De grote kracht van Klippa is dat het bedrijf verder gaat dan het inlezen van documenten. “Het geheim zit in de data extractie. Stap 1  is omzetten van een afbeelding naar tekst. Maar vervolgens moet je die tekst begrijpen en daar de juiste datapunten uit halen en toetsen op waarheid. Daar zit ons sterke punt: hoe kun je een computer leren wat de structuren van een document zijn. En dat op internationale schaal over heel veel document soorten heen. Dat is wat ons uniek maakt.”

Klippa richt zich met name op partijen die veel documenten moeten verwerken. “We zijn helemaal onderaan begonnen: met kleine bedrijven en ZZP-ers. Dat heeft met het vertrouwen in de markt te maken. We zijn langzaam maar zeker voor steeds grotere bedrijven gaan werken, ook op internationale schaal. We kwamen er achter dat we meer geld verdienden met grotere bedrijven, dus daar hebben we onze focus gelegd. En waar je je op focust daar komen ook je klanten vandaan. Dus daarom zie je dat we in dat segment groeien.”

Yeelen Knegtering: ‘Klippa is inmiddels ook actief in Amerika’

Inmiddels is het bedrijf ook actief in Amerika. “We hebben iemand aangenomen om dat uit te breiden. Dat is een goede keuze geweest. Taal en lokale regulering is niet het grootste struikelblok. Tijdzones en culturele verschillen wel. “Looks very interesting”, betekent dat ze je niet nog een keer hoeven te spreken. Dat moet je leren begrijpen.”

Naast dat Klippa zichtbaar voor veel bedrijven werkt, is het bedrijf ook vaak onzichtbaar aanwezig. “Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te ontwikkelen, maar wat steeds vaker wordt gedaan is wat ze de API economie noemen: je bouwt zelf een deel van de oplossing en de rest koop je in.  Denk bijvoorbeeld aan Ideal. Wij zijn ook zo’n soort partij, voor diverse boekhoudpartijen. Er zijn een tiental partijen in Nederland waarvan wij de engine zijn om de papieren te verwerken, maar dat weet jij als klant niet. Wij zijn dus vaak de software achter de software. Ik wordt enthousiast dat heel veel mensen onze software gebruiken ook al kennen ze de naam niet.”

Internationale groei Klippa

De expansie van Klippa verloopt vrij natuurlijk. “Ik denk dat we altijd een hele praktische benadering hebben wat betreft expansie. Ik ben niet een groot voorstander van grote plannen schrijven en marktanalyses doen, maar ik kijk liever naar waar actieve vragen vandaan komen.”

Daar wordt vervolgens iemand opgezet die bepaalde targets moet zien te halen. Als dat lukt gaat er meer aandacht naartoe. “We hebben een ontwikkelteam van 15 man en daarvan zijn circa 8 man continu bezig met algoritmes ontwikkelen om specifieke problemen op te lossen. Bijvoorbeeld een algoritme dat adressen of een eindbedrag kan vinden in een document. Er gaat dag voorbij zonder dat we kijken: hoe kunnen die algoritmes beter maken en wat hebben we daarvoor nodig. Wat er doorgaans voor nodig is is trainingsdata: mensen die het accuraat uitvoeren. Die voer je aan het systeem en dat leert ervan. Dat moet resulteren in elke dag een procent beter worden.”

Het team van scale-up Klippa uit Groningen.

Yeelen Knegtering: ‘flexibel blijven is een belangrijke motor van ons succes’

De belangrijkste motor achter het succes van Klippa: flexibel blijven. “Het gaat vaak fout als je ooit een geweldig idee hebt bedacht en denkt: zo moet het en niet anders. Terwijl de praktijk vaak weerbarstig is. Als je blijft vasthouden en niet flexibel bent dan is de kans op succes vrij klein. De wereld aanpassen is vrij lastig, terwijl je product aanpassen iets is wat je redelijk onder controle hebt.” En dat alles met een duidelijk doel voor ogen: “Ons doel is om de grootste document verwerker van Europa te worden en dan hebben we altijd een hele belangrijke bijzin: met respect voor mens en milieu. We willen dus niet de grootste worden ten koste van alles. Dus niet te veel vliegen en niet meer werken dan 40 uur. Binnen gezonde kaders zo groot mogelijk groeien. Dat is heel anders dan de Amerikaanse kaders waarbij groot voorop staat en dat ten koste mag gaan van alles.”

YBA Broadcast aflevering 3

Young Business Award aflevering 3. Hier pitchen de founders van Felyx, LipoCoat, Tykn en Klippa hun startup aan de jury.

  • De Ondernemer