Wat is een scale-up?
Scale-ups zijn startups die de eerste fase hebben overleefd en ook hun eerste succes hebben behaald. Vaak heeft een scale-up al meerdere investeerdersrondes gehad. Feitelijk is een scale-up een startup die niet meer aan het zoeken is naar een herhaalbaar en schaalbaar businessmodel en aan het opschalen is.
De term scale-up is bedacht door consultancybureau Deloitte (2015). Een scale-up betekend letterlijk ‘opschaler’ en is een succesvolle startup. Dit wil zeggen een startup die de eerste vijf jaar heeft overleefd en minimaal 10 miljoen dollar omzet genereert. Voorbeelden van bekende scale-ups zijn Uber, Facebook, Adyen en Catawiki.
Het bereiken van de scale-up fase is helaas niet voor elke startup weggelegd. Onderzoekers van Deloitte en leiderschapsprogramma THNK wilden weten hoe bedrijven door de startup, scale-up en unicorn fase heen groeide. Uit het onderzoek blijkt dat van alle startups slechts de helft nog bestaat na 5 jaar. Daarbij heeft slechts één op de tweehonderd bedrijven die de eerste vijf jaar overleven daadwerkelijk de scale-up fase bereikt.
Dat 200.000 startups na 5 jaar nog bestaan is eigenlijk best veel. Als je bedenkt dat de algemene opvatting over startups is dat de meerderheid faalt. Voor die groep overlevers is de mediaan qua omzet na 5 jaar 300.000 euro met een gemiddelde omzetgroei van 5 procent in de jaren die volgen.
Het aantal bedrijven in de wereld zoals Uber, Facebook en Netflix, maar ook de Nederlandse bedrijven Catawiki, Thuisbezorgd.nl en Adyen zijn natuurlijk dun gezaaid. De cijfers uit het onderzoek bevestigen dit beeld. Van de in totaal 400.000 onderzochte bedrijven groeien er 103 uit tot de unicorn fase met een waardering van 1 miljard dollar of meer.
Zes overlevingstips om je scale-up te laten groeien
Het oprichten van een bedrijf is in Nederland erg gemakkelijk. Een bedrijf laten groeien is veel ingewikkelder. Het vergt een andere strategie, inzichten en competenties.
Laten we het cru stellen: iedereen die een beetje ondernemend is kan een bedrijf opstarten. Alleen is een bedrijf succesvol laten groeien tot een scale-up andere koffie. Uit de hierboven gecommuniceerde cijfers blijkt dat uit 400.000 startende bedrijven in 24 landen slechts één op 200 startups binnen vijf jaar opschaalt naar een scale-up met meer dan 10 miljoen dollar omzet.
Wanner je als scale-up laagt mikt. Dan kom je ook laag uit. En juist in de scale-up fase wil je de pijlen zo hoog mogelijk richten. Je ambitie laten spreken en de mensen vinden die deze ambitie samen met jou waar willen gaan maken. Stel jezelf en je management team daarom dus een duidelijk, meetbaar en ambitieus doel dat binnen een acceptabel tijdsbestek behaald kan worden. Hierin is naast het tijdsbestek ook een duidelijk eindpunt van cruciaal belang. Het werkt ook motiverend voor een team om ambitieuze doelen te behalen.
Scale-up les 5: De Mark Zuckerberg strategie
Naarmate een scale-up groeit wordt het minder eenvoudig om alle medewerkers op dezelfde lijn te krijgen. Er is niet alleen een sterke behoefte aan een gezamenlijk ambitie die door iedereen gedragen wordt (scale-up les 4) en een duidelijk doel (scale-up les 5) maar ook aan meer structuur en communicatie. Een briljant team met de allerbeste talenten volstaat niet. Het team moet ook ten alle tijden weten waar ze aan toe zijn en waar de organisatie heen gaat.
Zorg er daarom voor dat er in je onderneming een vast vergadertime is met vaste communicatie momenten richting het team. Plan op regelmatige tijdstippen vergaderingen in waarin de prioriteiten en doelen besproken worden. Richt je scale-up daarom in zoals Mark Zuckerberg dit deed bij Facebook. Hoe druk Mark Zuckerberg het ook heeft. Elke vrijdag houdt hij een Q&A-sessie met alle medewerkers van Facebook en elke maandag hij hij een managementoverleg.
Scale-up les 6: cash is king
Als een onderneming groeit dan smelt het geld op de bankrekening weg als sneeuw voor de zon. Want groei vraagt om geld. Dit geld zeker voor de hypergrowth die een scale-up doormaakt: plannen, ambities, toptalenten, strategie zijn allemaal nodig om deze vorm van groei waar te maken. Maar zonder cash hou je dit niet lang vol. ‘Succesvolle bedrijven houden met opzet drie tot tien keer zoveel cash in reserve als hun concurrenten’, aldus Jim Collins in Great by Choice. Dit is om tegenslagen en onvoorziene omstandigheden te kunnen pareren. Bill Gates heeft er altijd een punt van gemaakt om minstens een bedrag op de bank te hebben, dat de financiële lasten van een bedrijf van tenminste één jaar coverde.
Scale-up events bezoeken
Wil jij graag in contact komen met de meest ambitieuze scale-ups van Nederland? Dan is het wellicht interessant om binnenkort een scale-up evenement te bezoeken. Hier ontmoet je naast evenement bezoekers de toekomstmakers van Nederland.
Het bezoeken van scale-up events is voor zowel startende als ervaren ondernemers enorm interessant. Als startup is hetgeen dat deze scale-ups doen relevant als stip aan de horizon om de komende jaren als team naar toe te groeien. Wanneer je zelf betrokken bent bij een scale-up is het een prima spiegel. Daarbij zijn de andere scale-ups relevante sparringpartner als het gaat om het aantrekken van talenten, marktexpansie en funding ophalen. De scale-up competitie Young Business Award organiseert jaarlijks drie scale-up events. De scale-up evenementen worden samen jaarlijks door zo’n 1.400 bezoekers bezocht.
Binnenkort zelf een scale-up event bezoeken? Bekijk hier de agenda met scale-up bijeenkomsten en meld je gratis aan als bezoeker.