‘Startups dragen niet bij aan de economie?’
Als eerst: ‘wat moeten we met startups?’. Het zijn dus niet de jonge startende bedrijven die bijdragen aan de groei van onze economie. Dat liet Verne Harnisch (expert in strategische groei) onlangs optekenen in Het Financieel Dagblad. ‘Het gemiddelde groeibedrijf is twintig tot vijfentwintig jaar actief voordat het eindelijk dat punt van snelle groei bereikt.’
Het zijn juist de scale-ups die zorgen voor economische groei en nieuwe banen in Nederland. Er moeten statistisch gezien dus meer startups gaan doorgroeien naar de scale-up fase. Dit betekend dat het startup ecosysteem op het gebied van talent, markt en kapitaal moet verbeteren. Al is het volgens Harnisch ook een kwestie van te focussen bij startups en scale-ups op de juiste mensen, strategie, executie en geld. Hierom zijn er door experts de onderstaande zes fundamentele lessen voor scale-ups opgesteld.
Scale-up les 1: schaal nooit te vroeg op
Het opschalen is vergelijkbaar als een huis bouwen: het lukt niet als de basis en de fundamenten niet degelijk zijn. Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je businessmodel en waardenpropositie staan als een huis. Voordat je denkt aan doorgroeien. Neem hiervoor de tijd. Onderzoek toont immers ook aan dat scale-ups twee keer zo lang doen over de periode oprichting tot marktintroductie dan normale bedrijven.
En dat is oké. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de perfecte en noodzakelijke randvoorwaarden te te creëren, die hypergrowth aankunnen. 85 procent van de businessmodellen van scale-ups zijn schaalbaar en herhaalbaar. De focus bij de ontwikkeling van zo’n businessmodel ligt op een (brede) internationale uitrol.
Als je aan de basis staat van een startup ligt de focus dikwijls op pionieren, uitvinden en het bedenken van een businessmodel. Alleen is een goede pionier geen manager. ‘Een club jonge honden aansturen die voortgedreven wordt door de energie van een simpel idee, is iets anders dan een heel organisatie inrichten en op koers houden’, weten Van Beek en Huizenga. Een organisatie die een hypergrowth doormaakt vraagt om meer leiderschap en structuur. ‘Kijk als founder en management team eens goed in de spiegel. Ben jij echt de persoon die dit bedrijf naar de volgende fase kan brengen?’.
Het zijn vooral scale-ups met twintig tot vijftig medewerkers die statistisch gezien in een moeilijke positie zitten. Waar het bedrijf te klein is om specialisten op sleutelposities te plaatsen, maar waar de oprichters het ook niet allemaal zelf kunnen doen.
Scale-up les 3: Kernwaarden als leidraad bij werving talent
Het aantrekken, werven en behouden van talent is voor snelgroeiende bedrijven een grote uitdaging. Zonder talent is het onmogelijk om de hypergrowth waar te maken. Zolang onderneming relatief kleinschalig is kan je met een paar mensen het volgende brandje prima blussen. Maar zodra een onderneming snel groeit, moet je je afvragen of je medewerkers ook in het grotere plaatje passen. Of ze in de toekomst passen bij de ambities en de cultuur van je scale-up.
Dat kan natuurlijk alleen als je goed weet wie jezelf bent. Wat de kernwaarden zijn van het management team (mt) en hoe je als onderneming zaken aanpakt. De kernwaarden van de onderneming meoten duidelijk zijn bij het aantrekken van toekomstige talenten en dit dient de leidraad te zijn bij de werving. De kans dat je de juiste talenten aantrekt en voor de toekomst behoudt als scale-up is dan stukken groter.