In de jaarlijkse scale-up competitie Young Business Award strijden veelbelovende jonge ondernemingen tegen elkaar. De winst? Een kroning tot de ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’ én een investeringspot van 1 miljoen euro (lees hier meer over de investeringspot). In het landelijke televisie programma volg je de strijd tussen de meest veel belovende scale-ups in Nederland tijdens de vier voorrondes en de finale.

De Young Business Award is met het nieuwe televisie programma op RTL-Z en Videoland in een nieuwe bruisende fase beland. Er zijn in 2022 met het nieuwe format op landelijke televisie grote stappen voorwaarts gezet. Zo hebben de 12 deelnemers die in de voorrondes op het podium staan gezamenlijk voor honderden miljoenen euro’s aan investeringen opgehaald. Een recordaantal van 378 bedrijven hebben zich aangemeld voor de Young Business Award 2022. De competitie bestond dit jaar uit vijf televisieafleveringen, waarvan vier voorrondes en een finale. Tijdens de televisieafleveringen kregen de twaalf deelnemers de kans om hun bedrijf te pitchen aan de jury. Na elke voorronde koos de jury een deelnemer die doorging naar de finale. Tijdens de finale aflevering koos de jury de winnaar van de Young Business Award. Alle afleveringen van de Young Business Award 2022 zijn via deze link terug te kijken op Videoland.

Deelnemers Young Business Award 2022

Een van de twaalf deelnemers aan de Young Business Award in 2022 was het bedrijf Amberscript uit Amsterdam. Dit bedrijf zet audio snel om in tekst en de audio van video in ondertiteling dankzij AI. Bots uit Haarlem is een ander deelnemend bedrijf dat beleggen via een algoritme (bot) aanbiedt, waardoor de verkoop en aankoop van aandelen op een logisch moment gebeurt. Brenger uit Amsterdam is een bedrijf dat zakelijk transport biedt en producten ophaalt en bezorgt in Nederland en België. Het bedrijf kan dit snel regelen.

Chordify uit Groningen is een bedrijf dat muziek digitaal omzet naar akkoorden. Dit is handig voor muzikanten en muziekleraren. Deelnemer Dwarfs uit Utrecht koopt e-commercebedrijven en laat deze in community groeien door ze kapitaal en kennis te bieden. Samen bouwen ze kennis en ervaring op. Dyme uit Amsterdam biedt eenvoudige tools op een smartphone die controle geven over persoonlijke financiën en inzicht geven in geldbesparingen.

GoSharing uit Nieuwegein is een verhuurplatform voor e-scooters, e-bikes en e-auto’s en draagt bij aan een groenere planeet door elektrisch deelvervoer aan te bieden. Healix uit Maastricht verzamelt, sorteert, verpulvert, wast en reproduceert draad, touw en netten in nieuw veilig te hergebruiken plastic. SwipeGuide uit Amsterdam verlost de wereld van nutteloze instructies en helpt op een intuïtieve manier om werkprocessen in de maakindustrie te verbeteren.

Volta Energy uit Duiven biedt zonne-aggregaten voor bouw en evenementen en is een waardige vervanger van diesel-aggregaten omdat deze groen en duurzaam zijn. Yobbers uit Leeuwarden biedt baantjes in het buitenland voor mensen die de wereld willen ontdekken. Moovd uit Nijverdal ontsluit en ontwikkelt innovatieve digitale therapieën voor de gezondheidszorg en bevordert de mentale gezondheid. In totaal zijn dit de twaalf scale-ups die deelnamen aan de Young Business Award in 2022.

Jury finale Young Business Award
Marco Aarnink, Marleen Evertsz, Ineke Kooistra en Oscar Kneppers vormen samen de jury in de finale van de Young Business Award 2022.

Winnaar Young Business Award 2022

De winnaar van de Young Business Award 2022 is BOTS, een beleggings-app uit Haarlem die zich richt op het gebruik van handelsstrategieën van andere partijen. BOTS bestaat bijna twee jaar en heeft al meer dan 7 miljard euro aan handelsvolume bereikt. Het bedrijf verwacht binnen enkele maanden na het winnen van de Young Business Award de status van unicorn te bereiken, wat betekent dat het bedrijf een waarde van 1 miljard dollar heeft.

Andere finalisten van de YBA waren Chordify uit Groningen, dat bestaande muziek omzet in akkoorden met behulp van algoritmen, GO Sharing uit Nieuwegein, dat zich richt op deelmobiliteit en momenteel 15.000 deelvoertuigen beheert, en Amberscript uit Amsterdam, dat zich richt op de transcriptie van gesproken tekst.

Jurylid Ineke Kooistra merkte op dat Chordify en Amberscript wat terughoudender zijn als het gaat om hun unicorn-ambities. Amberscript wil zich eerst richten op Europa, terwijl Chordify vooral mikt op organische groei. GO Sharing had indrukwekkende cijfers met 15.000 deelvoertuigen en 300 werknemers, maar BOTS was volgens de jury net iets indrukwekkender vanwege de grote getallen en de snelheid waarmee het bedrijf groeit.

Juryvoorzitter Marco Aarnink prees de fraaie diensten van Chordify en Amberscript, die bewust kiezen voor organische groei en zich richten op de lange termijn. De andere twee finalisten, BOTS en GO Sharing, maken bijzondere diensten toegankelijk voor een breed publiek. Aarnink gaf aan dat de jury het erg moeilijk had om een winnaar te kiezen.

BOTS-oprichter Michiel Stokman is blij met de winst en ziet het als een beloning voor drie tot vier jaar hard werken. BOTS heeft ook een missie: impact maken door beleggen toegankelijk te maken voor een breed publiek en zo zekerheid en veiligheid te bieden in een tijd waarin het pensioenstelsel wordt afgebroken.

Al met al was de YBA een showcase van veelbelovende Nederlandse scale-ups met indrukwekkende cijfers en ambitieuze doelen. BOTS is de grote winnaar van het jaar 2022 en gaf in de tv-aflevering aan uit te kijken uit naar de investering van 100 tot 150 miljoen euro die binnenkort wordt verwacht.

Finalisten Young Business Award
De finalisten en juryleden van de Young Business Award 2022.
  • De Ondernemer