Hypergrowth is doorgaans de droom van veel ondernemers en investeerders. Wie wil er nou geen extreem snelle groeifase doormaken die het mogelijk maakt om een unicorn te worden? Als je een aandeelhouder van het bedrijf bent, dan wel je het zeker!

Bij de term hypergrowth wordt een (extreem) snelle toename in groei bedoeld. Vaak aangeduid met exponentiële groei van een bedrijf. Dit is een groeifase die een startups of scale-ups doorgaans mee maken als ze een unicorn proberen te worden. Een unicorn is een bedrijf met een waardering van 1 miljard dollar of maar.

Groeifases startupscene

Bedrijven die een hypergroei doormaken zijn doorgaans startups, scale-ups of unicorns. De fasering in de startupscene en investeringswereld werkt als volgt: startupscale-up en unicorn fase. Een innovatief bedrijf met de potentie en ambitie om een wereldspeler te worden begint als een startup. Een groep van deze startups maakt haar groeipotentie waar en groeit binnen zo’n vijf jaar door naar de scale-up fase met een omzet van minimaal 10 miljoen dollar. Slechts 103 bedrijven uit 400.000 startups bereikt daadwerkelijk de unicorn fase met een waardering van 1 miljard dollar of meer. Een startup of scale-up die een unicorn gaat worden maakt doorgaans een hypergrowth fase mee om deze fase te bereiken.

Uitleg hypergrowth

Hypergroei is een extreem snelle groeifase, waarin startups of scale-ups een groeiratio of CAGR van 40% of hoger doormaakt. De hypergroei van een bedrijf wordt voornamelijk gedreven door een sterke behoefte vanuit de markt. Dit betekend dat de groei altijd kan plaatsvinden als er een sterke marktvraag aanwezig is. Een startup of scale-up dient naast de sterke marktvraag vernieuwend en distruptief te zijn op het gebied van product innovatie, executie of strategie.

  • De Ondernemer