Quinten Selhorst

60 seconden pitch van Quinten Selhorst (founder Felyx) tijdens de finale van de Young Business Award 2020.

Quinten Selhorst, de man die met Felyx het Nederlandse straatbeeld veranderde

In 2016 zeggen Quinten Selhorst en Maarten Poot hun baan op. Een jaar later rijden de eerste felyx-deelscooters in Amsterdam. Klanten downloaden een app, krijgen een overzicht van dichtstbijzijnde elektrische scooters, maken een keuze en zijn op weg. Noem het ‘individueel openbaar vervoer’. Een werelds idee – en wereldse uitvoering, weten we vier jaar later. Felyx is de schoenen van een veelbelovende startup ontgroeid. Het bedrijf telt meer dan 100 medewerkers, veranderde het Nederlandse straatbeeld en maakt aanstalten om Europa te veroveren. Medeoprichter Quinten Selhorst groeide van snelle starter naar broodheer. Zijn groene scooters ken je, de man die het waarmaakte niet. Daar brengen we verandering in. Selhorst is een Eindbaaz. Dít is waarom.

Voor felyx bleef de impact beperkt. Makkelijk was het daarentegen niet. “Begin je een onderneming, dan vertelt niemand je om voorzorgsmaatregelen te nemen voor het geval dat er een pandemie plaatsvindt”, vertelt Quinten.

“Aanvankelijk omzetverlies was groots. Reizen er minder mensen naar naar werk, de sportclub of het terras, dan rijden er minder mensen op deelscooters. De druk voel je. Tijden waren onzeker. Toch doe je er alles aan om rustig en pragmatisch te blijven denken.”

“In maart 2020 werkten we tot diep in de nacht om te bepalen wat we konden met de middelen die we hadden. Hoe lang gaat het duren? Welke investeringen beperken we? Werven we personeel of zetten we een stap terug? Je stelt vragen, overweegt antwoorden en maakt een plan. Dat plan is gelukkig goed uitgekomen.”

‘Goed uitgekomen’ is wat ons betreft zacht uitgedrukt. Ieder van de 100 medewerkers waarmee felyx 2020 inging is behouden. Tel je daarbij op dat het bedrijf in januari 2021 een recordinvestering van € 24 miljoen ontving, dan begrijp je het plaatje. Felyx’ aanhoudende groei is nooit aan toeval overgelaten.

Quinten Selhorst

Quinten Selhorst in gesprek met Jort Kelder tijdens de finale van de Young Business Award 2020.

Zo stampte Quinten Selhorst Felyx uit de grond

De keuze om in 2017 in Amsterdam te beginnen was economisch. Zelf stamt Quinten uit Almelo. Via zijn vader, eigenaar van een textielgroothandel, maakte hij kennis met ondernemerschap. Quinten Selhorst: “Op jonge leeftijd begreep ik dat je de deur niet achter je dicht kan doen wanneer je weggaat. Ik werkte in de winkel, sprak met de klanten en wilde hetzelfde. Het zaadje is heel vroeg geplant.”

Met dat zaadje ging een begrip gepaard. Quinten had bagage nodig. Hij wilde een duizendpoot worden, diverse competenties ontwikkelen en aan de voorwaarden van succesvol ondernemerschap voldoen. Daar hoorde een vroege bedrijfsstart niet bij. Het VWO rondde Quinten netjes af, nauw gevolgd door internationale bedrijfskunde, “de meest brede studie die ik kon bedenken.”

Zijn twee masters dienden als springplank voor een startersfunctie als consultant. Drieënhalf jaar lang tackelde hij bedrijfsuitdagingen en -oplossingen. Tot begin 2016, het jaar waarin hij samen met Maarten Poot op het concept van deelmobiliteit stuitte.

Het idee begon te kriebelen. Quinten en Maarten zegden hun banen op. Een jaar later reden de eerste felyx-scooters in Amsterdam. Vandaag de dag spreken we van een miljoenenbedrijf.

Quinten Selhorst: ‘Onderstreep je gebreken’

Quintens achtergrond is niet uniek. Genoeg ambitieuze ondernemers leren het vak vroeg kennen, verzamelen de juiste bagage en zetten in op een baanbrekend idee. Weinigen kunnen daarentegen terugblikken op de gigantische groei die felyx onderging. Wat maakt het verschil? “Ik leg de lat hoog – voor mezelf én anderen”, vertelt Quinten. “Een deel van mijn skillset, waaronder doorzettingsvermogen, kreeg ik van huis uit mee. Tegelijkertijd kan geen enkele achtergrond je op alle verwachtingen voorbereiden.”

“Leidinggeven moest ik leren. Verantwoordelijkheid voor 100 man is heel wat anders dan de kleine projectteams die ik als consultant of student stuurde. Collega’s waar ik momenteel mee werk hebben geregeld veel meer ervaring met een vakgebied dan ik. Toch zal je moeten sturen. De vraag is hoe.”

Quinten Selhorst op een Felyx deelscooter.

“De juiste vragen stellen – en in huis halen wat je nodig hebt – is de sleutel tot succes. Persoonlijke ontwikkeling stopt niet na een opleiding.”

“Ik probeer continu in te schatten wat er bij een volgende mijlpaal komt kijken. Aan de hand daarvan weet ik wat ik persoonlijk moet zien aan te vullen. Of je nu wilt werven, herstructureren of financieren: soms heb je de benodigde ervaring in huis, soms niet. Niemand kan alles, dus vul je het team voortdurend aan.”

“Bij de plannen van vorig jaar kwam bijvoorbeeld behoorlijk wat groeikapitaal kijken. Je realiseert je dat je onderhandelingen in moet om investeerders te bereiken. Is het een nieuw onderwerp, dan neem je alle mogelijke informatie tot je. Lees boeken, praat met jouw netwerk of schakel een adviseur in. Een half jaar later ben je vaardig genoeg om de doelstelling te bereiken.”

“Qua leiderschap leerde ik dat je mensen niet moet vertellen wat zij precies moeten doen. Zij moeten jou vertellen wat zij vinden dat er gedaan moet worden om een doelstelling te bereiken. In mijn ervaring dien je medewerkers vrij te laten in de weg daarnaartoe. Aangezien ik zicht heb op alle informatie die bijdraagt aan een overweging, is het mijn taak om die informatie over te brengen. Wordt alle informatie gebruikt, dan geef je groen licht. Zo niet, dan stuur je bij.”

“Onderaan de streep dien je jezelf te kennen. Competenties ken ik net zo goed als gebreken. Zwakke punten onderstreep en verbeter ik.”

De groei van felyx naar meer dan 100 medewerkers

Tussen 2016 en 2017 weet een 30-jarige Quinten Selhorst € 1,1 miljoen aan financiering op te halen voor een eerste uitrol in Amsterdam. Vier jaar later zijn het aantal scooters én medewerkers vertienvoudigd. Druk groeit mee.

“We begonnen met vier man. Maarten, ik en twee stagiaires. De dagen vulden we met het maken of vervangen van elektrische batterijen, klantenservice en alles waar een eerste uitrol mee gepaard gaat. Het begin voelt familiaal. Je begint te groeien – en bent plotseling broodheer van tientallen gezinnen. Belangen worden groter, dus moet je moet professionaliseren. Hoe groter we worden, hoe meer waarde ik aan keuzes hecht.”

Het veldwerk mist Quinten niet. Mede omdat hij nog altijd regelmatig meedraait met de inmiddels uitgebreide afdelingen. “Soms schuif ik aan bij de klantenservice. Of loop ik mee met een monteur. Ook organiseren we regelmatige skip meetings, waarbij we een willekeurige collega uitnodigen om te praten en koffie te drinken. Zo houd je contact. Enorm belangrijk, want anders verlies je ‘feeling’ met het bedrijf.”

Quinten Selhorst

Quinten Selhorst in gesprek met jurylid Maurice van Tilburg (CEO Techleap) tijdens de finale van de Young Business Award 2020.

Finalist Young Business Award 2020

Toen Quinten Selhorst in 2020 een van de vier finalisten was van de Young Business Award waren de finalisten samen al goed voor bijna 40 miljoen euro aan opgehaald groeigeld. Kort na de finale aflevering in het begin van 2020 maakte Felyx bekend dat ze 24 miljoen euro groeigeld hadden opgehaald bij investeerders. Het tekende in elk geval het niveau van de vier fantastische finalisten. De top van alle schaalbare initiatieven in Nederland meldt zich al te graag aan voor deze wedstrijd. Dat waren er in 2020 in totaal 341 startups en scale-ups en van hen reikten twaalf tot de halve finale die onlangs werd gehouden. En vier strijden er nu dus om de eindprijs van 15.000 euro en bovenal de eer.

De waardering voor de winnaar wordt hoog ingeschat. Neem het oordeel van Quinten Selhorst, oprichter van Felyx, het bedrijf dat die donkergroene deelscooters door de grote steden laat rijden: ,,Het winnen van de Young Business Award zou voor ons heel veel betekenen. Het is hoog niveau, heeft een hoge waardering, het is een gerenommeerde contest met bovendien een zware jury. Als je wint levert het enorm veel credits op en die delen we maar wat graag via onze sociale kanalen. De prijs heeft grote impact.’’ Lees hier meer over hoe de Young Business Award 2020 is verlopen.

Finalisten Young Business Award

CodeSandbox, Felyx, Greener en Quicargo zijn de finalisten van de Young Business Award

  • De Ondernemer