Samenvatting Young Business Award 2020

Je leest op deze pagina een samenvatting van de Young Business Award 2020, de grootste startup competitie van Nederland. Bij de Young Business Award (YBA) krijgen startende ondernemers de kans om hun startup te pitchen aan een jury. De juryleden zijn succesvolle ondernemers, investeerders of zakenmensen uit de Nederlandse startupscene. Met hun kennis en ervaring is de jury op zoek naar een nieuwe unicorn die op het punt staat de wereld te veroveren. De presentatie van de YBA Broadcast werd in 2020 verzorgd door Jort Kelder.

Jort Kelder

Jort Kelder als presentator tijdens de Young Business Award 2020.

Deelnemers

,,Wat doe je hier nog? Jullie zijn al zo succesvol!’’ Daarmee vat presentator Jort Kelder het deelnemersveld van de Young Business Award 2020 wel samen. Een groep fantastische startups van ongekend niveau. Samen goed voor al meer dan 92 miljoen euro aan investeringen, geselecteerd uit 314 aanmeldingen.

Bas Buursma, co-founder van CodeSandbox, trapt spits in de eerste aflevering af: ,,Ik wil gewoon het verhaal vertellen van twee jongens op hun studentenkamers. We laten zien dat je als heel jong iemand met een heel goed idee heel ver kunt komen en heel veel impact kunt maken op de wereld.’’ Anderhalf jaar later is zijn startup ruim 13 miljoen euro aan investeringen rijker. Het geeft maar aan wat de drijfveren zijn van de jonge ondernemers die deelnemen: zien dat het in de wereld beter kan, vanuit eigen behoeften of kleine en grote ergernissen. En zolang je gelooft in je startup, kun je heel ver komen.

Aflevering 1

,,De beste jonge onderneming van Nederland: dat is toch wel een titel’’, aldus Jort Kelder in deze eerste uitzending. 15.000 euro aan prijzengeld, een heuse award en eeuwige roem voor de winnaar. Maar belangrijker nog: de kans is – naar inschatting van de jury – aanzienlijk dat tussen deze twaalf deelnemers de nieuwe unicorn van Nederland zit. De winnaar is een toekomstig miljardenbedrijf. Laat dat maar even bezinken, terwijl je hieronder de eerste aflevering bekijkt van de Young Business Award 2020.

Aflevering 2

Spannend! De toon is absoluut gezet tijdens de eerste aflevering van de Young Business Award. Het was een spannende strijdt tussen vier ijzersterke deelnemers. De volgende vier startups staan alweer klaar. De startups in aflevering 2 haalden gezamenlijk 35 miljoen euro groeigeld op bij investeerders: dat wordt genieten! Wie overtuigt de jury met zijn 60 seconden pitch en ontvangt een ticket voor de finale? Bekijk hieronder de tweede aflevering van de YBA Broadcast.

Aflevering 3

Het kenmerkt de startup competitie juist dat de ene startup al winst maakt, terwijl de andere nog in de ontwikkelingsfase zit om zichzelf klaar te stomen voor de markt. Dat zegt overigens niks over hun potentie om een unicorn te worden. Maar hoe kijkt de jury naar de deelnemers? Je ziet bij elke deelnemer opnieuw gezonde wedstrijdspanning als ze één voor één de lift uitstappen, op weg naar het hoofdpodium waar ze hun 60 seconden pitch geven. Onder leiding van Remy Gieling (hoofdredacteur van MT-Sprout) krijgen de deelnemers uit deze derde aflevering kritische vragen, over hoe hun startup op te schalen tot een unicorn, groeigeld aan te trekken en of ze als ondernemer wel de persoon zijn om hun startup op te schalen.

Maar maken de laatste vier startups eigenlijk nog een kans om de Young Business Award te winnen? Of was het niveau in aflevering 1 en aflevering 2 zo hoog dat deze vier startups al zijn uitgespeeld? Oordeel zelf, want de derde en laatste voorronde van de Young Business Award bekijk je hieronder.

Aflevering 4

De vier finalisten van de Young Business Award 2020 hebben tezamen bijna 40 miljoen euro aan groeigeld opgehaald bij investeerders. Het tekent het niveau van de Young Business Award. De top van de Nederlandse startupscene meldt zich al te krijg aan voor de startup contest. Dat waren dit jaar 341 bedrijven in totaal en CodeSandbox is dit jaar de grote winnaar. Bekijk hieronder de finale aflevering van de Young Business Award. Bekijk hieronder de finale aflevering van de Young Business Award 2020.

CodeSandbox winnaar Young business Award

We kennen ze al van hun manier van samenwerken. ,,Ik maak de rotzooi en Bas ruimt het op’’, typeerde Ives van Hoorne weer eens hun ijzersterke alliantie in de finale van de Young Business Award. Zijn compagnon Bas Buursma bleek een geweldige opruimer want amper een uur na deze uitspraak werd CodeSandbox uitgeroepen tot beste start-up van Nederland.

De winst van de Young Business Award wordt door de mannen van CodeSandbox als ‘heel cool’ ervaren. En ze zijn blij dat de eer hen nu bekendheid in Nederland zal opleveren. Gek genoeg zijn ze in de internationale investeerderswereld voldoende bekend – ,,de grote investeerders volgen elkaar en omdat wij twee van de groteren aan boord hebben, kennen ze ons allemaal’’ – maar in Nederland niet en evenmin in Drenthe. ,,De verwachtingen zullen nu wel iets hoger komen te liggen’’, weet Buursma. ,,Het zal best wat stress geven als we meegroeien met die verwachtingen, maar niet meegroeien is ook niet relaxed.’’

Scale-up CodeSandbox

Bas Buursma en Ives van Hoorne (founders van de scale-up CodeSandbox) in gesprek met Jort Kelder tijdens de finale van de Young Business Award.

  • De Ondernemer