Startup Emmen

Emmen is voor veel Nederlanders niet de locatie die je in een adem noemt met een bruisende startupscene. Al maakt de Emmense startup de afgelopen jaar vaart. Waar veel mensen startups in een adem noemen met jonge hippe bedrijven die onderleiding staan van piep jonge ondernemers is dit een stereotype beeld dat hangt rondom startups. Emmen kent als regio geen typische startupscene die aansluit bij dit beeld. Emmen is een platteland gemeente, waarin de spelers in het startup ecosysteem relatief versnipperd van elkaar gelegen zijn en de meest innovatie bedrijven vaak relatief lang onbekend blijven op een van de vele industrieterreinen van Emmen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Emmense startup Cure Technology. De startup uit Emmen ontwikkeld met haar technologie een plastic flesje in stukjes, waardoor afnemers er eenvoudig weer nieuwe flessen van kunnen maken. Hetgeen dat Cure mede zo bijzonder maakt is dat het de kleurstoffen uit polyester kan halen. Daardoor kunnen nieuwe flessen ook transparant zijn. Deze techniek bestond tot op heden nog niet en is ontwikkeld door de Emmense startup. Mede door deze techniek heeft de startup uit Emmen frisdrankgigant Coca-Cola weten te strikken als investeerder. Multinational Coca-Cola wil dat in 2023 de helft van het plastic uit haar flesjes uit duurzame en hergebruikt polyester bestaat.

Startupscene Emmen

Het is een typisch voorbeeld van een Emmense startup. De bedrijven die in de regio ontstaan zijn vaak gefocust op de vergroening en verduurzaming van de wereld. Al is breken er ook startups door die zich meer aan de andere kant van het spectrum begeven. Zo groeide scale-up Vasco Games vanuit het niets in korte tijd door. Het bedrijf dat games ontwikkeld groeide door naar een scale-up met meer dan honderd medewerkers in het centrum van Emmen. Al is Emmen, in tegenstelling tot Groningen, nooit een groot leverancier geworden van het nationale klassement Fast50.

Startup ecosysteem Emmen

De economie van Emmen moet het vandaag de dag nog steeds voor een groot gedeelte hebben van de industrie. De startups en scale-ups die ontstaan in het ecosysteem van Emmen hebben daarbij vaak meerdere jaren aan technische ontwikkelingen door gemaakt en zijn ze minder schaalbaar dan de tech gedreven startups uit Groningen en Amsterdam.

Het startup ecosysteem in Emmen is een systeem die vandaag de dag nog te vaak op grote afstand van elkaar opereert. Door het ontbreken van meerdere scale-ups (die vanuit het ecosysteem zijn door gebroken) wordt het ecosysteem in Emmen voornamelijk kleur gegeven door de verschillende overheidsinstellingen die betrekking hebben op het Drentse dorp. De samenwerking verbeterd jaar op jaar met als resultaat dat er steeds meer startups, zoals bijvoorbeeld een CodeGorrila ontstaan in Emmen.

Er zijn een aantal partijen die het startup ecosysteem in Drenthe en Emmen vormen en kleurgegeven. Het programma ‘Ik ben Drents ondernemer’ van de provincie Drenthe voert momenteel de boventoon in de scene. Dit wordt versterkt door de OndernemersFabriek (ook provincie Drenthe), Chemport Europe, NHL-Stenden Hogeschool en de gezamenlijke werkplaats Growing Emmen (voornamelijk gericht op ZZP’ers).

Door deze partijen en de bedrijvigheid heeft Emmen als regio een startup ecosysteem dat in ontwikkeling is en de potentie heeft om een kansrijk ecosysteem te worden.

Startup event
De finale van de Young Business Award in Emmen met 800 bezoekers.
  • De Ondernemer