Drenthe, gelegen in Noord-Nederland en heeft een logistiek een strategische verbinding met Duitsland. De provincie Drenthe staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en rustige levensstijl. Maar de provincie heeft meer te bieden dan alleen idyllische landschappen. Jaren lang schaalde Catawiki van een startup op naar het snelstgroeiende tech bedrijf in de wereld. Het bedrijf heeft inmiddels de status van unicorn bereikt. Drenthe heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een opkomend startup ecosysteem, waarin ondernemerschap, samenwerking en technologische vooruitgang centraal staan.

Drenthe heeft een sterke focus op het bevorderen van innovatie en ondernemerschap. De provincie heeft in samenwerking met het bedrijfsleven verschillende initiatieven en programma’s gelanceerd om startups en scale-ups te ondersteunen. Een van de belangrijkste spelers in het startup ecosysteem van Drenthe is de Health Hub Roden, een centrum dat zich richt op innovatie in de gezondheidszorg. Het biedt een inspirerende omgeving voor ondernemers, onderzoekers en zorgprofessionals om samen te werken aan baanbrekende oplossingen op het gebied van gezondheid en welzijn. Daarnaast is Drenthe de thuisbasis van verschillende incubators en accelerators die jonge bedrijven ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is het programma ‘Ik ben Drents ondernemer’ (afgekort IBDO) dat een belangrijke rol speelt in het begeleiden van startende bedrijven, jonge ondernemers en startups. Ondernemers in de provincie Drenthe kunnen profiteren van advies, coaching, financiering en netwerkmogelijkheden om hun ideeën om te zetten in succesvolle ondernemingen. Bovendien werken deze organisaties samen met kennisinstellingen en bedrijven om innovatieprojecten te stimuleren en technologische vooruitgang te bevorderen.

Innovatief ondernemerschap in Drenthe

Een belangrijk aspect van het innovatie ecosysteem in Drenthe is de sterke focus op duurzaamheid, groene chemie, waterstof en energietransitie. De provincie is actief betrokken bij de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen en de overgang naar een circulaire economie. Drenthe is een broedplaats voor innovatieve startups die werken aan projecten op het gebied van hernieuwbare energie, energieopslag, smart grids en duurzame mobiliteit. Het stimulerende ecosysteem biedt ondersteuning en kansen voor ondernemers die willen bijdragen aan een groenere toekomst. Een voorbeeld hiervan is een startup als CuRe Technology dat Coca-Cola binnen haalde als investeerder en bezig is om hun petflessen te verduurzamen.

Ecosysteem

Wat het startup ecosysteem in Drenthe onderscheidt, is de sterke verbinding tussen verschillende stakeholders. De provincie, bedrijven, kennisinstellingen en lokale gemeenschappen werken nauw samen om innovatie te bevorderen. Er zijn regelmatig evenementen, netwerkbijeenkomsten en samenwerkingsprojecten die de interactie en kennisuitwisseling tussen verschillende actoren stimuleren. Deze samenwerking is essentieel voor het creëren van een vruchtbare omgeving waarin innovatieve ideeën kunnen gedijen. Hoewel het innovatie ecosysteem in Drenthe al indrukwekkend is, zijn er nog steeds uitdagingen. Het aantrekken van voldoende investeringen en het behouden van talent zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waar de regio mee te maken heeft. Om deze uitdagingen aan te pakken, werken verschillende stakeholders samen om investeerders aan te trekken en te zorgen voor de juiste infrastructuur en ondersteuning voor ondernemers.

Al met al biedt het innovatie ecosysteem in Drenthe een inspirerende en stimulerende omgeving voor ondernemers en innovators. Met de focus op gezondheidszorg, duurzaamheid en samenwerking, en de sterke verbindingen tussen verschillende stakeholders, heeft Drenthe alles in huis om uit te groeien tot een relevant rol te spelen in innovatie wereld in Nederland. Met voortdurende inspanningen om investeringen aan te trekken en het ecosysteem verder te versterken, zal Drenthe blijven groeien als een aantrekkelijke bestemming voor ondernemers die willen bijdragen aan technologische vooruitgang en duurzame ontwikkeling.

De finale van de Young Business Award (YBA) in het jaar 2017 Emmen. Jaren lang was dit het grootste netwerk event in de Provincie Drenthe.
  • De Ondernemer