De Stichting Young Business Award is in 2013 opgericht met als doel het stimuleren en ondersteunen van jong ondernemerschap in Nederland. De stichting organiseert jaarlijks de Young Business Award, een prestigieuze competitie waarin veelbelovende Nederlandse startups en scale-ups de kans krijgen om hun bedrijf in de schijnwerpers te zetten en waardevolle ondersteuning te ontvangen.

De eerste editie van de Young Business Award vond plaats in hetzelfde jaar als de oprichting van de stichting. Het evenement werd georganiseerd door de drie oprichters: Niels Palmers, Roy Rocks en Stef Brandsema. In samenwerking met de directie van de Drentse voetbalclub FC Emmen creëerden ze een platform om innovatieve ondernemers, investeerders, media en professionals samen te brengen en zo het startupklimaat in Nederland te bevorderen.

Sinds de start van de competitie heeft de Young Business Award zich ontwikkeld van gerenommeerd evenement met jaarlijks 1.500 bezoekers tot een landelijk televisie programma dat elk jaar groeit in populariteit en invloed. Het doel is om (jonge) ondernemers en hun bedrijven te ondersteunen door middel van de onderscheiding ‘Young Business Award’ en toegang te bieden tot een steengoed zakelijk netwerk, klanten, talent, media, experts, investeerders en relevante stakeholders.

Televisie programma
De opnames van het televisie programma Young Business Award in het jaar 2022.

Format Young Business Award

De competitie heeft de afgelopen jaren in verschillende vormen bestaan. Vandaag de dag bestaat de Young Business Award als televisie programma uit vijf tv-afleveringen, waarvan vier voorrondes en een spannende finale aflevering. In het format van de Young Business Award worden de deelnemers en finalisten altijd gepresenteerd aan een deskundige jury, bestaande uit vooraanstaande personen uit het bedrijfsleven en de startupscene. De jury beoordeelt de deelnemers op verschillende criteria, zoals innovatie, groeipotentieel en de impact van hun onderneming. De evenementen en televisieopnames worden altijd georgansieerd op bijzondere locaties, zoals het AFAS Theater, en trekken altijd honderden bezoekers

Winnaars van de Young Business Award hebben in de loop der jaren veel succes geboekt. Zo won Media Distillery de prijs in 2017 voor hun innovatieve technologie op het gebied van video-analyse. In 2018 ging Hotelchamp er met de award vandoor voor hun baanbrekende oplossingen voor de hotelsector. In 2020 werd CodeSandbox erkend als winnaar van de Young Business Award voor hun platform voor het ontwikkelen en delen van webapplicaties. De laatste winnaar van de Young Business Award is het bedrijf BOTS uit Haarlem.

Naast de erkenning en titel van ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’, ontvangen de winnaars van de Young Business Award ook waardevolle ondersteuning. Dit kan bestaan uit begeleiding bij het aantrekken van investeerders, toegang tot een netwerk van professionals en mogelijkheden voor groeikapitaal.

De Stichting Young Business Award heeft een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van jong ondernemerschap en het creëren van een gunstig ecosysteem voor startups en scale-ups in Nederland. Met elk jaar nieuwe edities van de competitie blijft de stichting jonge ondernemers inspireren, ondersteunen en de mogelijkheid bieden om hun dromen waar te maken.

  • De Ondernemer