YBA-Foundation

Young Business Award Foundation

De Young Business Award (YBA) Foundation reikt jaarlijks een drietal onderscheidingen uit: Young Business Award, Drentse Startup en YBA For Students. De Young Business Award (YBA) is een Nederlandse startup competitie. Jaarlijks strijden bij de startup competitie de beste Nederlandse startups om de felbegeerde kristallen award. De winnaar van de award ontvangt ook de prijzenpot van 15.000 euro en de titel: Beste Jonge Onderneming van Nederland’.

Elk jaar komen er zo’n 1.400 bezoekers kijken bij de evenementen van de startup competitie. De eerste twee startup events van de competitie zijn altijd de halve finales. Het derde evenement is de finale van de Young Business Award. De YBA-finale wordt jaarlijks georganiseerd in het Atlas Theater en wordt door zo’n achthonderd bezoekers bezocht. De presentatie van alle evenementen gebeurt altijd door een landelijk bekende presentator (als Jort Kelder, Jan Versteeg en Sander Schimmelpenninck).

De Amsterdamse-startup Media Distillery won de Young Business Award 2017. De Young Business Award 2018 werd gewonnen door de Groningse-startup Hotelchamp. Het afgelopen jaar (2019) is de startup competitie niet georganiseerd (lees hier meer).

Tijdlijn Young Business Award 2020

Tijdens de Young Business Award 2020 (zesde editie van de startup competitie) stelt de YBA Foundation met haar partners een prijzenpot van 15.000 euro beschikbaar voor de ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’. Startups met een leeftijd tot en met vijf jaar oud konden zichzelf aanmelden als deelnemer van de grootste startup competitie van Nederland. 341 bedrijven hebben zich voor de Young Business Award 2020 aangemeld als deelnemer. Hierna volgde een selectieperiode waaruit de twaalf beste startups geselecteerd worden die tijdens één van de drie voorrondes hun startup mogen pitchen aan de jury.

Door het coronavirus wordt de startup competitie dit jaar als tv-programma georganiseerd. Tijdens het nieuwe tv-formaat genaamd YBA Broadcast pitchen de 12 halve finalisten tijdens de eerste drie afleveringen voor een finale ticket. Er gaan vier startups door naar de vierde en tevens finale aflevering. De finalisten proberen dan de jury te overtuigen waarom hun startup de Young Business Award moet winnen. De winnaar keert huiswaarts met de prijzenpot van 15.000 euro en de titel: ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’.

  • Aanmelden als deelnemer (8 februari 2020 tot 9 maart 2020);
  • Bekendmaking halve finalisten 25 april 2020;
  • Eerste aflevering YBA Broadcast (voorronde) op vrijdag 15 januari 2021;
  • Tweede aflevering YBA Broadcast (voorronde) op vrijdag 22 januari 2021;
  • Derde aflevering YBA Broadcast (voorronde) op vrijdag 29 januari 2021;
  • Finale Young Business Award (vierde aflevering) op vrijdag 5 februari 2021.

Wil je graag meer weten over welke startups tijdens welke aflevering zijn of haar startup pitcht? Lees hier meer over de YBA Broadcast en de deelnemende startups.

Geschiedenis Young Business Award Foundation

De startup competitie Young Business Award werd in 2014 opgericht door founders Niels Palmers, Roy Rocks en Stef Brandsema. De destijds piepjonge oprichter werkten tijdens de eerste edities nauw samen met de directie van de Drentse voetbalclub FC Emmen. Het doel van de oprichters was om het klimaat voor startups aan te jagen door een podium (bekendheid) te bedienen en innovatieve ondernemers, investeerders, media en professionals samen te brengen tijdens de startup-events. Sinds het ontstaan van de startup competitie Young Business Award zijn er vijf volledige edities geweest (YBA2014, YBA2015, YBA2016, YBA2017 en YBA2018). De zesde editie edities van de startup competitie (Young Business Award 2020) is momenteel gaande.

Hotelchamp de winnaar van de Young Business Award 2018. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Young Business Award Foundation.

Young Business Award 2018

Hotelchamp is donderdag 7 juni 2018 in het Atlas Theater de winnaar geworden van de Young Business Award 2018. De startup uit Groningen won het in de finale van InvoiceFinance, We4Sea en Sommox. Samen peuterden de vier finalisten van de start-competitie al voor 20 miljoen euro groeigeld los bij investeerders.

De vierkoppig jury bestaande uit Marijn Pijnenborg (juryvoorzitter), Benjamin Derksen, Merijn Stapert en Vincent Pieterson had een lastige keuze om uit de vier goudgerande startups een winnaar te kiezen. ,,We zijn het niet eens geworden over de winnaar, maar we hebben wel een beslissing genomen. We gingen elkaar vragen stellen, onder meer van welk bedrijf we verwachten dat het nou een echte wereldspeler ging worden. Maar ook daar hadden we geen eenduidig antwoord op. Dus we maakten het onszelf alleen maar moeilijker”.

Statistieken Young Business Award 2018
De vijfde editie van de startup-competitie telde 324 deelnemende bedrijven. De vier finalisten die tijdens de YBA Groningen (27 maart 2018) en YBA Friesland (17 april 2018) geselecteerd werden haalden samen voor 20 miljoen euro aan funding op bij investeerders. De drie startup-events van de Young Business Award 2018 werden gezamenlijk door 1.400 bezoekers bezocht.

Young Business Award 2017

Twee weken voordat de aanmeldingsperiode voor de Young Business Award 2017 sloot, gaf de teller al meer dan 150 aangemelde start-ups aan. Dit jaar telde de startup competitie voor het eerst twee halve finales. De eerste halve finale leverde Parkeagle en Jake op als finalisten, terwijl Hardt Hyperloop als absolute publiekslieveling de finale van de Young Business Award 2017 niet wist te halen. Terwijl Media Distillery en Inkless tijdens de tweede halve finale een finale ticket veroverde. Prins Constantijn bezocht de finale van de vierde editie van de Young Business Award om hier een inspiration-talk (zie onderstaande video) te geven over Nederland als startupland.

Eén van de start-ups die geen finaleplek hadden weten te bemachtigen, kon dit jaar door het winnen van de publiekswildcard alsnog doorstromen naar het Atlas Theater in Emmen. Het publiek koos voor het Groningse CC Diagnostics, dat daarmee de vijfde finalist werd. Voor het oog van 800 geïnteresseerde bezoekers kletste Jort Kelder vakkundig aan elkaar, waarna de jury onder leiding van Ben Woldring Media Distillery uiteindelijk als winnaar koos.

Young Business Award 2016

De startup competitie Young Business Award maakte in een korte tijd een behoorlijke groeispurt. Voor de editie van 2016 vonden er voorrondes plaats in Hoogeveen, Emmen en Assen. “Op die manier trek je het breed en is er aanleiding ook de finale te bezoeken”, liet Niels Palmers destijds weten aan het Dagblad van het Noorden.

De finale van de Young Business Award werd dit jaar voor het eerst georganiseerd in het Atlas Theater in Emmen. De finale van de competitie werd een spannende nek aan nek race tussen Athom en McNetig. Het was een spannende avond voor de ruim 600 bezoekers. Onder het toeziend oog van de bezoekers koos de jury McNetig als winnaar van de editie van 2016. Daarmee kreeg YBA in Emmen een niet regionale winnaar. Edwin van der Heide van McNetiq stipte dat gegeven na afloop aan. “Dat wij winnen, zegt iets over de integriteit van de startup competitie.”

Young Business Award 2015

SpotOn Wifi, Bioboxx en eTing waren een greep uit de deelnemende startups die tijdens de tweede editie van de startup competitie door wiste te dringen tot de finale. Driehonderd bezoekers zagen in 2015 een spannende finale van de competitie. In het voetbalstadion van FC Emmen maakte tweede kamerlid Erik Ziengs (VVD) wereldkundig dat Bioboxx de award van deze tweede editie in hun prijzenkast mocht zetten. Deze duurzame oplossing voor organisch afval werd door de jury gekozen tot winnaar vanwege hun destijds vernieuwende concept.

Jong Business Award 2014

In het voetbalstadion van FC Emmen kroonde Borgesius Group zich als eerste winnaar van de Young Business Award. De naam van de competitie werd destijds nog geschreven als Jong Business Award. In de finale van de eerste editie lieten de twee broers twee geduchte finalisten achter zich.