Voor de winnaar van de Young Business Award 2022 ligt 1 miljoen euro aan investeringsgeld klaar. En alsof dat al niet genoeg verandering is: de 4 voorrondes plus finale worden op RTL-Z en Videoland uitgezonden.

Het is wéér een nieuwe stap voor de landelijke scale-up wedstrijd, die in het achtjarig bestaan al voor honderden miljoenen aan investeringswaarde op het podium had staan. Niels Palmers, al bij de eerste editie in 2014 van de partij, runt samen met zijn compagnons Thomas Nauw en Roy Rocks de Young Business Award (YBA) alsof het een startup is. Elk jaar moet het daarom beter, groter en anders.

Aanmelden als deelnemer van de Young Business Award 2022? Bedrijven met een leeftijd van nul t/m acht jaar oud kunnen zichzelf hier gratis aanmelden als deelnemer.

Young Business Award streeft naar een miljoen kijkers

Soms speelt het toeval daarbij een rol, zoals vorig jaar tijdens de comeback-editie (YBA werd vanwege de corona-maatregelen in 2020 anders georganiseerd) toen een setting met publiek nog steeds niet mogelijk was. ,,Toch was het de beste editie met het grootste bereik’’, constateert Palmers. En via de nieuwe kanalen plus digitaal rekent hij in te toekomst op meer dan een miljoen kijkers.

Een veel hoger bereik en veel meer geld zullen de YBA een nog steviger imago geven. Maar er zullen niet nóg betere scale-ups komen – om de doodeenvoudige reden dat de beste startups en scale-ups van Nederland de afgelopen jaren al in Emmen op het podium stonden. Vorig jaar alleen al zaten gerenommeerde partijen als Felyx, Klippa, Red Je Pakketje, Greener, Bidroom en CodeSandbox bij de laatste twaalf. Palmers: ,,De twaalf deelnemers van de vorige editie hadden toen gezamenlijk voor meer dan 94 miljoen euro opgehaald bij investeerders.”

Goede afspraken over de investering van 1 miljoen

Binnen het format van de YBA zijn er in elk geval twee grote veranderingen: uitzendingen via RTL Z, Videoland en een investeringssom van 1 miljoen euro voor de winnaar. Een derde verandering is dat de YBA min of meer is doorgegroeid van een contest voor startups naar een wedstrijd voor scale-ups. De deelnemers zijn tussen de nul en acht jaar geleden opgericht, maar hebben al vaak al een flinke waarde en miljoenen euro’s aan groeigeld opgehaald bij investeerders.

Overigens, aan de investeringspot van 1 miljoen euro hangen wel een paar voorwaarden. De 1 miljoen euro is een investering, die de winnaar kan helpen nieuwe stappen te zetten. Palmers: ,,Misschien moet de winnaar daarvoor wel 1 of 2 procent van de aandelen afstaan. De winnaar moet dat ook willen. Daarover worden naderhand goede afspraken gemaakt. Het is net als bij Dragon’s Den, ook daar worden de financiële afspraken na de uitzending precies uitgewerkt.’’

Bas Buursma en Ives van Hoorne founders van CodeSandbox.

CodeSandbox founders Bas Buursma en Ives van Hoorne bij de finale van de Young Business Award in 2020

Miljoenenpubliek

Er is in Nederland volop geld beschikbaar voor startups en scale-ups. De eerste drie kwartalen van 2021 werd er 4,5 miljard euro in startups en scale-ups geïnvesteerd (blijft uit cijfers van Golden Egg Check). Palmers: ,,De kapitaalmarkt in Nederland ontwikkelt zich sterk en is er klaar voor om zo’n format naar de landelijke tv te brengen. Vanuit de YBA zien wij in de toekomst een tv-show voor ons, met een miljoenenpubliek dat vreselijk benieuwd is wie er met een investering van 10 miljoen euro – of misschien wel 30 miljoen – vandoor gaat. Dit kunnen wij, als onze groei doorzet met de YBA, binnen twee of drie jaar realiseren.”

Ook afscheid Jort Kelder

Bij de YBA-editie van 2022 wordt er afscheid genomen van presentator Jort Kelder. ,,Het voelt als het afscheid van je kritische maatje. Jort heeft veel positiefs bijgedragen aan de YBA en ook zijn netwerk voor ons ingezet. We waren het liefst met hem doorgegaan, maar ja, Jort is presentator geworden bij Op1.’’ De consequentie van dit werk is dat hij niet voor een andere omroep mag presenteren. Palmers: ,,Dat is jammer, want Jort hield ons scherp. Contractueel is het daarom helaas niet mogelijk om Jort Kelder bij de Young Business Award betrokken te houden.”

De organisatie van de YBA vindt het jammer dat Jort Kelder niet als presentator aangehouden kan worden. Palmers: ,,Jort Kelder is als persoonlijkheid eigenlijk niet te vervangen. Hij is snel, heeft zijn reactie altijd klaar en op het juiste moment zegt hij de juiste dingen.’’

Daarbij kiest de organisatie van de Young Business Award ervoor om de focus volledig te leggen op het televisieprogramma. “De YBA gaat dit jaar volledig verder als tv-programma en dit wordt begin volgend jaar opgenomen. Dit jaar maken wij in samenwerking met onze partners de switch, waarin vanaf nu het tv-programma centraal staat bij de Young Business Award en het live evenement met bezoekers secundair is.”

Young Business Award afleveringen op RTL-Z:

  • Uitzending aflevering 1 (voorronde) | Zondag 15 mei | 17:00 uur
  • Uitzending aflevering 2 (voorronde) | Zondag 22 mei | 17:00 uur
  • Uitzending aflevering 3 (voorronde) | Zondag 29 mei | 17:00 uur
  • Uitzending aflevering 4 (voorronde) | Zondag 5 juni | 17:00 uur
  • Uitzending aflevering 5 (finale) | Zondag 12 juni | 17:00 uur.
  • De Ondernemer