Startup

Een start-up is een doorgaans snelgroeiend bedrijf dat aan een marktbehoefte wil tegemoetkomen door het ontwikkelen van een uitvoerbaar businessmodel rond een innovatief product, dienst, bedrijfsproces of een platform. Hoewel de definities verschillen is bij een startups altijd sprake van zogenoemde dispruptieve technologieën of procedés

Iedereen zal ten minste één van van de volgende namen herkennen: Adyen, Ticketswap, Travelbird, Catawiki en Booking.com. Allemaal zijn het voorbeelden van bedrijven die ooit als een startup zijn begonnen. Daarbij groeide ze allemaal in een relatief korte tijd van startend bedrijf uit tot een miljoenenbedrijf.

Ze spreken tot de verbeelding: startups die met een innovatief idee de markt bestormen en razendsnel groeien. De toekomstmakers van Nederland. Dat is vaak hoe startups worden genoemd. Wat begint als een klein bedrijfsidee, brainstormsessie of een spontane ingeving kan via deze weg uitgewerkt worden tot een wereld speler. Uber, Airbnb, Netflix en Adyen zijn allemaal op een vergelijkbare manier gestart.

Althans, dat is de theorie en fantasie die vaak rond het begrip ‘startup’ hangt. In de praktijk legt het merendeel van de bedrijven ergens op het hobbelige pad naar het worden van een miljoenen bedrijf het loodje. Geen wonder dat er zich een ecosysteem om deze startups vormt. Dat deze jonge ondernemingen bijstaat in hun groei, ophalen van kapitaal en aantrekken van het juiste talent.

Wat is een startup?

Wat een startup precies is, is in juridische termen lastig te zeggen. Er is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eenmanszaak of besloten vennootschap geen rechtspersoon voor een startup die je kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is geen officiële term, maar net als een ZZP’er of freelancer een omschrijving van een soort onderneming. Een harde definitie van een startup is er niet. En als jij jouw onderneming een startup wilt noemen kan niemand je tegenhouden.

Toch is het niet verstandig om deze term veel rond te strooien bij mogelijke investeerders of andere stakeholders. Als je niet minimaal aan de volgende vijf voorwaarden voldoet.

Een startup is een jong bedrijf

Een startup is altijd een startend bedrijf. Al is niet elk startend bedrijf ook direct een startup. Hoe jong een startup is, is lastig te definiëren. Al zeggen startup experts dat een startup ergens tussen de drie en vijf jaar oud is. Al zijn het geen harde voorwaarden. Want een startup is bezig met haar zoektocht naar een herhaalbaar en schaalbaar businessmodel. Deze zoektocht kan bij sommige innovaties eenvoudig langer dan vijf jaar duren.

Ben jij bijvoorbeeld twee jaar bezig geweest met het ophalen van miljoenen euro’s groeigeld? En moest jij eerst een patent of prototype vastleggen voor je werkelijk een start kon maken met je bedrijf? Dan kan je best wat extra jaren erbij smokkelen voor de duur van jullie startup fase.

Een startup is een jong bedrijf

Friese Startup Grenzelooswerk wint de Sprout prijs voor ‘Beste Jonge Ondernemer van Nederland’.

Een startup is innovatief

Een startup wordt altijd gedreven door een innovatief idee. Dat doorgaans gebruikt maakt van moderne technologie. Bij het element innovatief geld ook dat er geen harde eis is. Al moet je jonge onderneming wel vernieuwend zijn. Een nieuwe technologie ontwikkelen helpt. Al kan je bedrijf met een bestaande techniek in bijvoorbeeld een nieuwe markt ook opeens enorm vernieuwend zijn. Dit maakt innovatie (net als een startup) een relatief breed begrijp. Als er een nieuwe bakker of kledingwinkel om de hoek opent. Dan is dit jonge bedrijf dus geen startup, maar gewoon een starter. Het idee, product of verdienmodel is namelijk niet vernieuwend. Denk bijvoorbeeld aan Uber of Airbnb: taxi’s en vastgoed zijn niks nieuws, maar het achterliggende bedrijfsmodel is dat wel.

Ook bedrijven als WhatsApp of Skype hebben de aloude telefoniemarkt omgegooid. Terwijl chat- of communicatie-apps in die tijd al wel bestonden. Maar in hun marktsegment waren ze zeker vernieuwend en ze hebben het leven van veel gebruikers veranderd met hun dienstverlening. Want een startup is jong, vernieuwend en ambitieus.

Startups zijn ambitieus

Startup InvoiceFinance dat met een enorme groei ambitie Nederland veroverd.

Startups zijn ambitieus

Als jij een jong bedrijf hebt met een vernieuwd idee en daar alleen elke dinsdag en woensdag aan werkt. Dan maakt dat jou helaas geen echte startup. Want een startup is ambitieus. Het bedrijf moet een miljoenenomzet nastreven, of eigenlijk meer. Een startup heeft de ambitie om een wereldspeler en unicorn te worden. Dit maakt ook dat ZZP’ers per definitie geen startups zijn. Want om de grootste ambities waar te maken heb je echt wel meer dan één persoon nodig. Een startup heeft dus een team met medewerkers.

Het aantrekken van ambitieus talent dat in staat is om de groei naar een wereldspeler mogelijk te maken kost veel geld. De winst van een startup zal op den duur ook in de miljoenen moeten gaan lopen. Als alles goed gaat uiteraard. Maar als een startup de eerste jaren alleen maar verliest draait is dat geen probleem. Sterker nog, het geeft aan dat je ambitieus bent als je veel geld uitgeeft aan een prototype of medewerkers, maar ook zaken als de productie en lancering van een nieuwe dienst of product vragen om veel kapitaal. Veel startups leven daarom de eerste jaren van hun bestaan van het geld dat investeerders erin hebben geïnvesteerd.

Internationale impact

Heb jij een product ontwikkeld dat heel handig is voor je familie, vrienden of iemand uit je dorp? Dat is dan fantastisch voor je eerste betalende klanten. Maar dat maakt je dan helaas nog geen startup. Een startup heeft de ambitie om een internationale impact te hebben en de wereld te willen veroveren met zijn of haar product. Hierdoor zijn startups meestal digitale bedrijven of bedrijven met een schaalbaar en herhaalbaar product. Met het verkopen van uren. Iets dat in veel beroepen gebruikelijk is, is het daarom lastig om voldoende impact te kunnen hebben als startup.

Omdat startups vaak nieuwe producten lanceren op de markt. Werken ze de eerste periode vaak achter de schermen aan een prototype. Waar soms wel jaren aangewerkt, bijgestuurd en geoptimaliseerd wordt. Het gebeurt ook met regelmaat dat een deel van het product of dienst niet aanslaat bij de markt, maar een ander onderdeel juist wel. Dan kiest het innovatieve bedrijf ervoor om het succesvolle deel uit te bouwen en te optimaliseren. Deze koerswijziging in het verdienmodel wordt ook wel een ‘pivot’ genoemd.

Startups die met bestaande producten of diensten werken zullen wel impact moeten maken in hun branche, om de definitie waard te zijn. Bedrijven zoals AirBnB, Uber of Facebook creëren zelfs hun eigen doelgroep, branche of sector.

Groei van startup naar scale-up, of faillissement

De technologie waar deze innovatie bedrijven gebruik van maken maakt het businessmodel vaak schaalbaar en herhaalbaar. Dit betekend dat het product één keer wordt gemaakt en daarna meermaals kan worden verkocht. Er hoeft dus niet voor elke klant een apart product geproduceerd te worden, zoals bij een stokboord, horloge of een broek wel het geval is. Als het product in aantal gebruikers groeit. Dan groeit bij een herhaalbaar en schaalbaar businessmodel het bedrijf automatisch mee.

Het is voor startups en scale-ups van cruciaal belang om in een zo’n kort mogelijke periode een zo’n groot mogelijk marktaandeel te veroveren. Kort na de lancering van een product moeten er lessen worden getrokken, zodat het product verbeterd kan worden en er kan worden opgeschaald. Er is veel durfkapitaal en talent nodig om een concept versie uit te bouwen en er vervolgens geld mee te verdienen. Sterker nog, de eerste jaren draaien deze jonge ondernemingen juist verlies. Hier komt het risico van deze innovatie ondernemingen weer om de hoek kijken. Want als het geld op is. Investeerders stoppen met het investeren, dan gaat de startup in veel gevallen failliet.

De bedoeling en ambitie is dat het nieuwe marktsegment snel uitgroeit tot een commercieel succes. Wanneer een startup of scale-up een succes te noemen is hangt van veel factoren af. Al is voor ondernemers een beursgang of bedrijfsovername vaak een belangrijke succesfactor en exit. Het bereiken van de legendarische status unicorn kan ook een belangrijke succesfactor zijn, al sluit het een het ander natuurlijk niet uit. De unicorn status volgt na de scale-up fase, wanneer de scale-up de magische grens van één miljard dollar heeft bereikt. Maar dat bereikt een bedrijf niet zomaar.

Startup tegenwoordig ook een modewoord

Serial entrepreneur oscar kneppers oprichter emerce, bright en rockstart.

Startup ook een modewoord

Doordat de definitie startup niet juridisch is vastgelegd en ondanks de bovenstaande vereisten. Waarvan de combinatie aan factoren voor veel bedrijven niet eenvoudig is te realiseren wordt het begrip veelvuldig als modewoord gebruikt. Aan de ene kant wordt de term door partijen misbruikt om ervoor te zorgen dat het interessanter klinkt. Want de term startup is intussen een modewoord geworden en suggereert een kansrijk, jong en impactvol bedrijf. Hoewel er natuurlijk een kern van waarheid in zit. Blijft het lastig te definiëren wat nu precies een startup is en wat niet. Wat een idee of product vernieuwend maakt is natuurlijk ook lastig te beoordelen in sommige gevallen. Ook kan de leeftijd variëren voordat de scale-up fase wordt bereikt.
Hoewel een startup een specifieke set eigenschappen kent, zoals leeftijd, innovatie en schaalbaarheid, moet het ook de regels van een ‘normaal’ bedrijf volgen. Bovenstaande eigenschappen zijn in ieder geval een goede leidraad bij het definiëren van een startup.

Startup events

Ben jij als ondernemer, professional of investeerder nieuwsgierig naar hetgeen dat de meest ambitieuze startups van Nederland bezig houdt? Bezoek dan binnenkort een van de startup events van de Young Business Award. Je komt hier als evenement bezoekers in contact met de top van de Nederlandse startupscene. De startup evenementen van de Young Business Award worden jaarlijks door 1.400 bezoekers bezocht.

Het bezoeken van startup events is voor zowel startende als ervaren ondernemers erg interessant. Als je net gestart bent hoef je als ondernemer het wiel natuurlijk niet helemaal opnieuw uit te vinden. Het bezoeken van evenementen speciaal voor startups en scale-ups helpt om gelijkgestemden te ontmoeten. Want de uitdagingen die jij ervaart. Daar lopen of liepen andere founders ook tegen aan. Het in contact komen met deze ondernemers helpt om je onderneming te laten groeien. Want hoe heb jij je eerste grote klanten binnen gehaald? Hoe verliep je eerste investeringsronde? En waar vind ik de juiste talenten voor mijn startup?

Startup events

De prijsuitreiking bij de finale van de Young Business Award. De drie startup events van de competitie worden jaarlijks door 1.400 bezoekers bezocht.

  • De Ondernemer