Startups en scale-ups hebben in het eerste kwartaal van 2024 samen 1,05 miljard euro aan investeringen opgehaald. Dit is het hoogste bedrag dat tech bedrijven in twee jaar tijd ophaalde. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd er nog voor 422 miljoen euro geïnvesteerd in startups en scale-ups. Het Startup Report dat elk kwartaal verschijnt wordt samengesteld door Dealroom.co, Golden Egg Check en KPMG.

Wat nog opvallender is, is dat deze groei van 150% ten opzichte van vorig jaar niet alleen aanzienlijk is, maar ook heeft geleid tot de geboorte van twee nieuwe ‘unicorns‘ in Nederland. Unicorns, bedrijven met een waardering van meer dan $1 miljard, zijn zeldzaam en geven blijk van het potentieel van de Nederlandse start-up scene.

De 10 grootste deals van het afgelopen kwartaal (in miljoenen):

 • Picknick – € 355 miljoen
 • Mews – $ 110 miljoen
 • DataSnipper – $ 100 miljoen
 • Vico Therapeutics – $ 60 miljoen
 • FINOM – € 50 miljoen
 • Oogbeveiliging – € 36 miljoen
 • EFFECT Fotonica – $ 38 miljoen
 • Ze doen het – $ 34 miljoen
 • Soly – € 30 miljoen
 • Onera – € 30 miljoen

Ecosysteem

Deze indrukwekkende cijfers komen voort uit een divers ecosysteem van investeerders, waaronder de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Techleap en de Dutch Startup Association (dSa). Het bewijst niet alleen de veerkracht van Nederlandse ondernemers, maar ook de aantrekkelijkheid van het land als een broeinest voor innovatie en groei.

Hoewel het aantal investeringen licht is afgenomen, blijft de trend duidelijk naar boven wijzen. Met meer grote deals, zoals die van Picnic, Mews en DataSnipper, die de grens van €100 miljoen overschrijden, is het duidelijk dat het vertrouwen in de Nederlandse start-up scene ongeëvenaard blijft.

Het is niet alleen een kwestie van geld; het ecosysteem rondom start-ups in Nederland floreert met steun van Amerikaanse investeerders, die hun belang in Nederlandse ondernemingen verdubbelden. Dit toont niet alleen het vertrouwen in de Nederlandse markt, maar ook de internationale aantrekkingskracht van Nederlandse start-ups.

Startup analist Thomas Mensink (CEO Golden Egg Check).
Startup analist Thomas Mensink (CEO Golden Egg Check).

Uitdagingen

Maar er zijn nog steeds uitdagingen. Zo wijst Thomas Mensink, analist bij Golden Egg Check, op de afname van investeringen in de vroegste fase van start-ups, wat een punt van aandacht is voor de toekomst van het ecosysteem. Het is van cruciaal belang dat er blijvend geïnvesteerd wordt in start-ups vanaf het allereerste begin om de pijplijn van innovatie te waarborgen.

Al met al zijn de cijfers veelzeggend: Nederland is een broeinest van start-up activiteit en investeerders wereldwijd kijken met belangstelling naar de ontwikkelingen hier. Met een steeds rijker wordend landschap van innovatie en ondernemerschap lijkt de toekomst van Nederlandse start-ups glansrijk te zijn.

Ook leuk om te lezen

 • De Ondernemer