Constantijn van Oranje blijft de speciaal gezant van Techleap, de organisatie die de Nederlandse techsector stimuleert. Het kabinet heeft besloten dat de prins zijn rol tot 2026 kan blijven vervullen, ondanks dat zijn termijn eigenlijk afliep. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verklaarde dat de prins zijn rol uitstekend heeft vervuld. Hij heeft deuren geopend en de techsector op de kaart gezet. Volgens Adriaansens is de grootste uitdaging nu het behouden van bedrijven die de eerste fase (scale-ups) hebben doorlopen en verder willen groeien in Nederland.

Herbenoeming Prins Constantijn

Met de herbenoeming behoudt Techleap zijn bekende boegbeeld. Eerder werd bekend dat de organisatie, die oorspronkelijk als tijdelijk werd opgezet, flink minder budget krijgt. Techleap mag nog drie jaar doorgaan, maar moet het doen met €5 miljoen per jaar in plaats van bijna €9 miljoen. Voor extra financiering moet Techleap zich tot andere partijen wenden. Deze bezuiniging heeft veel kritiek gekregen vanuit de techsector.

Er was maandenlang onzekerheid over de toekomst van Constantijn, tot frustratie van ondernemers die vinden dat EZK en de Haagse politiek weinig aandacht hebben voor innovatieve start-ups. Zowel Constantijn als Adriaansens beweren dat zij het al geruime tijd eens waren over zijn herbenoeming. Volgens Adriaansens moest het besluit echter door verschillende partijen worden goedgekeurd voordat de Ministerraad op vrijdagmiddag een beslissing nam.

Politiek

Constantijn zegt dat de Haagse politiek nog te weinig inzicht heeft in het belang van de jonge techsector. Hij pleit vooral voor het stimuleren van zogenaamde “deep tech” bedrijven, die kostbare nieuwe technologieën ontwikkelen. Hij wijst erop dat landen als Zweden, Estland, het Verenigd Koninkrijk en Israël een veel breder begrip hebben van het belang van start-ups.

Minister Adriaansens benadrukt ook het belang van deze technologieën. Ze wijst erop dat er naast de bezuiniging op Techleap ook grote fondsen zijn opgezet vanuit de overheid, zoals het Deep Tech Fonds en het Dutch Future Fund van overheidsinvesteerder InvestNL. Het ministerie van EZK draagt samen ongeveer €200 miljoen bij aan deze fondsen. Nederland heeft echter een duidelijke achterstand in deze categorie techbedrijven in vergelijking met landen als Zwitserland en België, volgens een analyse van EZK.

Techleap

Techleap en het ministerie hebben nu een duidelijkere taakverdeling. Techleap brengt ondernemers samen en helpt hen bij het opschalen van hun techbedrijven, terwijl het ministerie zich voornamelijk richt op het veranderen van regels die de techsector belemmeren. Dit omvat onder andere betere fiscale behandeling van werknemersopties en regelingen die succesvolle ondernemers aantrekken om te investeren in start-ups.

Een van de belangrijkste speerpunten voor minister Adriaansens is het overtuigen van pensioenfondsen om ook te investeren in start-ups. Zelfs als de fondsen maar 0,1% van hun vermogen in techbedrijven zouden steken, zou dit miljarden aan extra durfkapitaal betekenen, volgens haar. Ze wil het begrip creëren dat dergelijke investeringen meerwaarde hebben voor pensioenfondsen en benadrukken dat het pensioen van Nederlanders geen risico loopt.

Prins Constantijn
Prins Constantijn in gesprek met Thijs Verheul, Rutger Teunissen en Martine Rooth bij de (speciale) YBA All-Stars editie.

Kapitaalmarkt in Nederland

De nieuwe aanpak van het kabinet komt op een moment dat de Nederlandse techsector vertraagt. De stroom van durfkapitaal, die essentieel is voor veel jonge techbedrijven, is aanzienlijk afgenomen in vergelijking met de periode tijdens de coronacrisis, toen techaandelen wereldwijd hoog werden gewaardeerd. De hogere rente en een afkoelende economie maken durfinvesteerders ook voorzichtiger. In het eerste kwartaal van dit jaar werd €420 miljoen in de Nederlandse techsector geïnvesteerd, terwijl dit bedrag begin 2022 nog €811 miljoen was toen de daling begon.

Ontslagrondes in de Nederlandse techsector worden ook groter. Bedrijven in snelle bezorging, deelsteps en taxi’s hebben vestigingen gesloten, techinvesteerder Prosus schrapt een derde van de kantoorbanen en zelfs het goed gefinancierde fintechbedrijf Messagebird heeft afscheid genomen van een derde van zijn medewerkers, ondanks een aanzienlijke kaspositie van €229 miljoen eind vorig jaar.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer