Investeringen in Nederlandse startups en scale-ups in het jaar 2022 kenden een aanzienlijke daling ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit cijfers van CB Insights en Dealroom die een beeld schetsen over het uitgegeven durfkapitaal in 2022. Het totale investeringsbedrag daalde met ongeveer de helft tot 2,7 miljard euro. Hoewel er sprake was van minder grote deals, was er een toename in investeringen in vroegefasebedrijven.

Enkele opvallende grote deals vonden plaats in het vierde kwartaal van 2022. Hotelsoftwaremaker Mews wist maar liefst 174 miljoen euro op te halen, terwijl onlinesupermarkt Crisp 75 miljoen euro ontving. Daarnaast slaagde e-commercereusje en Young Business Award deelnemer in 2022 Dwarfs erin om 30 miljoen euro aan investeringen aan te trekken. In het voorgaande jaar waren er enkel bijzonder grote deals met bedrijven zoals Mollie (665 miljoen euro) en Picnic (600 miljoen euro). In 2022 was Perpetual Next met een bedrag van 320 miljoen euro de grootste geldophaler.

Durfkapitaal 2022

Wat betreft investeringen in bedrijven in de vroege fase, was er een positieve ontwikkeling. In totaal ontvingen deze bedrijven 300 miljoen dollar aan durfkapitaal in het jaar 2022, een stijging ten opzichte van de 250 miljoen dollar in het voorgaande jaar.

Hoewel de totale investeringen in Nederlandse techbedrijven in 2022 zijn afgenomen, lijkt de focus te verschuiven naar vroegefasebedrijven. Deze ontwikkeling kan wijzen op een groeiende interesse van investeerders in het ondersteunen van startups en scale-ups in de beginfase van hun ontwikkeling. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de toekomstige innovatie en economische groei in Nederland.

Het is belangrijk op te merken dat investeringspatronen en -bedragen kunnen variƫren van jaar tot jaar, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder economische omstandigheden, markttrends en investeerdersvoorkeuren. Het is mogelijk dat de investeringen in Nederlandse startups en scale-ups in de toekomst weer kunnen stijgen, gezien de dynamische aard van de technologiesector en het ondernemersklimaat in het land.

Bas Urlings (founder Dwarfs)
Een strakke pitch van Bas Urlings over zijn scale-up Dwarfs tijdens de derde aflevering van de Young Business Award.
  • De Ondernemer