De portemonnees van durfkapitalisten bleef het afgelopen jaar gesloten. Het totaalbedrag dat ze in Amerikaanse startups pompten bereikte het laagste punt sinds 2019. Er werd de afgelopen maanden nog wel fors geïnvesteerd in opkomende bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie, maar voor de rest hielden investeerders de hand op de knip.

Afgelopen jaar investeerden durfkapitalisten ‘slechts’ $170,6 miljard (156 miljard euro) in Amerikaanse startups, verdeeld over zo’n 15.000 deals, volgens de speurneuzen van PitchBook. Dat is een stevige daling van zo’n 30% ten opzichte van 2022.

Durfkapitaal Amerika

Niet alleen in de VS werd de geldkranen richting start-ups wat dichtgedraaid; wereldwijd daalde de investeringen in tech bedrijven. Over de hele wereld staken investeerders vorig jaar $345,7 miljard in start-ups. Dat is een daling van 35% ten opzichte van een jaar eerder en het laagste bedrag sinds 2017.

Durfkapitaal blijft cruciaal voor snelgroeiende startups en scale-ups die de ambitie hebben om een unicorn te worden. Groeigeld blijft belangrijk voor dit type bedrijven en hielp de afgelopen jaren giganten zoals Amazon, Google en OpenAI om snel op te schalen.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer