Er staat in de halve finales van de Young Business Award (YBA) voor meer dan 60 miljoen euro aan geïnvesteerd geld op het podium. Hieruit mag wel blijken dat de startup-competitie een immense groei heeft beleefd. In 2018 ging het nog om 20 miljoen euro. Liefst 341 bedrijven hebben zich dit jaar aangemeld voor de comeback-editie van de Young Business Award.

Halve finalisten Young Business Award 2020

De twaalf halve-finalisten die straks met elkaar in de slag gaan zijn geselecteerd uit de 341 bedrijven die op de jurytafel aan de orde zijn geweest. De halve-finalisten zijn: Bidroom (hotelboekingen via abonnement), Felyx (elektrische huurscooters), Lipocoat (biocoating voor onder meer medische instrumenten), Coolfinity (innovatieve koeling voor een betere wereld), Quicargo (geen lege vrachtwagens meer), Tykn, Red Je Pakketje (pakketlevering ’s avonds), Greener Power Solutions (mobiele batterijen), Sustainer Homes (duurzame architectuur), CodeSandbox (samenwerkingsplatform ontwikkelaars), Flow Money Automation (persoonlijke bankwensen geautomatiseerd) en Klippa (geautomatiseerd verwerken documenten).

Startupscene Noord-Nederland

Het aanbod uit Groningen is dit jaar in aantal aangemelde deelnemers iets minder hoog dan de afgelopen jaren. De stad Groningen vervult in Noord-Nederland altijd een dominante positie als het om startups gaat, mede dankzij aanjagende partijen als Founded in Groningen die een positieve rol vervult voor het startup ecosysteem. ,,Het beste aanbod uit de noordelijke regio komt momenteel uit Friesland’’, constateert Niels Palmers, van het organiserende YBA. Hij vindt de Friezen ambitieus en dat blijkt uit een serie bijzondere startups die momenteel doorbreken.

Naar de oorzaak van de terugval in Groningen moet hij raden. Hij vermoedt wel dat serieuze startups steeds vaker hun heil zoeken in Amsterdam. Internationale investeerders zijn nu eenmaal sneller geïnteresseerd als Amsterdam op het visitekaartje staat. CodeSandbox is daarvan een voorbeeld. De twee Drenten achter dit bedrijf, studerend in Twente, zien in Amsterdam meer mogelijkheden om te accelereren. Want: meer geld en meer personeel.

Palmers had wel gehoopt een partij als Hydraloop uit Leeuwarden op het YBA-podium te krijgen. Dit bedrijf werd onlangs wereldberoemd door op de consumentenbeurs CES in Las Vegas de prijs voor beste duurzame startup ter wereld te veroveren. ,,Hydraloop is op het laatste moment afgehaakt bij ons en ik snap dat’’, zegt Palmers, ,,want men heeft daar momenteel andere prioriteiten.’’

Er komt momenteel zo veel af op Hydraloop (recycling water) dat men als de wiedeweerga op zoek moet naar investeerders en naar personeel. Palmers: ,,Ze hebben veel geld nodig om snel op te schalen. Als dat te lang duurt, is hun moment of glory voorbij.’’

En volgend jaar kan Hydraloop alsnog deelnemen. De kans bestaat dat de Friezen volgend jaar een veel betere kans maken om te winnen. Een partij als Hyperloop deed een paar jaar geleden ook mee, maar zat toen nog te veel in de onderzoeksfase en draaide geen omzet. Hyperloop was nog een extreme vroegefase-startup en bereikte daarom niet eens de finale.

Amsterdamse startups

De helft van de halve-finalisten komt uit Amsterdam en die groep vertegenwoordigt ongeveer 40 miljoen van de 60 miljoen euro aan investeringsgeld die op het podium staat. Het is daarmee meteen duidelijk waar de investeerders zitten. Dat is ook een van de pijnpunten voor Noord-Nederland, want grote randstedelijke bedrijven hebben veel mensen nodig en ze vissen daarom ook in de noordelijke regio’s. Talent wordt daar mogelijk zelfs beter betaald.

Er speelt op de achtergrond ook nog iets anders. Er is nu een heel nieuwe generatie startups die de is opgroeit in economisch betere tijden. De groep die tien jaar geleden begon kon amper werk vinden en een startup beginnen was toen een van de weinige kansen. Tot de coronacrisis was er volop werk, én geld. Het was daardoor veel aantrekkelijker om bij een groter bedrijf aan de slag te gaan.

De economische situatie is vandaag de dag door de coronacrisis opeens is omgedraaid. “Al is een economische crisis ook een broedplaats voor creativiteit en ondernemerschap. Vergeet niet dat bijvoorbeeld het Drentse Catawiki tijdens de vorige crisis is ontstaan”. De creativiteit en het ondernemerschap is volgens Palmers momenteel al terug te zien in de digitalisering slag die binnen meerdere sectoren wordt gemaakt. “Een crisis vraagt om een praktische hands-on mentaliteit, deze mensen en in het verlengde daarvan ook nieuwe startups gaan de komende maanden opstaan”, hoopt hij.

De halve finales worden dit jaar vormgegeven als een televisieformat. De presentatie is in handen van Sander Schimmelpenninck (hoofdredacteur Quote, presentator Op1 en Dragon’s den). De finale is op 29 september in Emmen (Atlas Theater).

YBA Maatregelen coronavirus

De halve finales van de Young Business Award in Groningen en Friesland worden vanwege het coronavirus niet als live evenement georganiseerd. De halve finales zullen vormgegeven worden doormiddel van een televisie-format die medio augustus en september uitgezonden gaan worden.

Niels Palmers: ,,Door deze maatregelen kan de startup-competitie doorgaan. Dit scenario biedt ons de ruimte om de competitie zonder bezoekers en online en op televisie door te zetten.’’

De organisatie wil op dit moment nog niet vooruitlopen op de finale van de Young Business Award die op dinsdag 29 september gepland staat in het Atlas Theater in Emmen. “Er wordt achter de schermen gewerkt naar een aantal scenario’s om de finale zo groot mogelijk te organiseren. Dit zal gebeuren in lijn met hetgeen dat volgens het RIVM verantwoord is”, aldus Niels Palmers.

Ook leuk om te lezen

  • De Ondernemer